VN: "Zes keer meer migranten over land Europa binnengekomen in 2018"

Vluchtelingen in september 2015 bij de grens tussen Servië en Hongarije.
ANP Vluchtelingen in september 2015 bij de grens tussen Servië en Hongarije.
Sinds januari zijn zo'n 18.000 migranten Europa binnengekomen op een niet-reguliere en onveilige manier. Dat is zes keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt de VN. De drukste route loopt volgens de Verenigde Naties van Turkije naar Griekenland.

Meer dan een vijfde van de migranten die Europa bereiken, komt over land binnen. Dat blijkt uit statistieken van de Internationale Organisatie voor Migratie (IMO). Tussen januari en eind augustus kwamen 17.966 niet-reguliere migranten langs deze weg Europa binnen. Vorig jaar op hetzelfde tijdstip waren dat er 2.464, zegt het migratie-agentschap van de VN. 

De toename van het aantal binnenkomsten over land valt volgens de internationale organisatie samen met een daling van het aantal migranten dat Europa op niet-reguliere wijze bereikt over zee. Dat komt mogelijk doordat de route vanuit Libië steeds moeilijker wordt vanwege de toename van het aantal patrouilles van de Libische kustwacht.
 

Drukste landroute

De drukste landroute voor irreguliere migratie loopt volgens de IOM van Turkije naar Griekenland. De migranten komen voornamelijk uit Syrië, Irak en Afghanistan, zegt het VN-agentschap.

Van de overige niet-reguliere migranten die sinds januari Europa binnenkwamen, arriveerden de meeste volgens de IOM in Ceuta en Melilla. Deze Spaanse enclaves in het uiterste noorden van Marokko vormen de enige 
landgrenzen van de Europese Unie met Afrika. Om de micro-territoria heen staan hoge hekken die regelmatig het doelwit zijn van 'aanvallen' van migranten die proberen Spanje binnen te komen.

Bekijk hieronder hoe migranten de hekken in Ceuta passeren:
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk claeys

  de paardebrillen staan in promotie bij onze politiekers ?

 • Georges Kuster

  EU, sluit nu eens eindelijk de grenzen, of wachten jullie tot extreem rechts het recht in eigen hand neemt? Ik wil blijven kunnen geloven in de rechtstaat, al wordt het met de dag moeilijker!

 • frank triolet

  Oei en ze maken ons wijs dat het er veeeeel minder waren

 • roland peeters

  Gelukkig dat Europa de buitengrenzen bewaakt nietwaar.Nu gaan die bureaucraten er nog 15000 bij maken op papier.Gelukkig hebben we de Oost Europese landen die hun grens bewaken.

 • Patrick Voet

  Ik dacht dat de EU Turkije zeer veel geld betaalde om de vluchtelingen tegen te houden?