VN wijst in brief op niet-bindend karakter van migratiepact en benadrukt dat “allesomvattende aanpak nodig is”

Maria Fernanda Espinosa Garces, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, heeft vrijdagavond een brief gestuurd naar alle regeringen die het document mee onderhandelen.
REUTERS Maria Fernanda Espinosa Garces, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, heeft vrijdagavond een brief gestuurd naar alle regeringen die het document mee onderhandelen.
De Verenigde Naties hebben een brief gestuurd aan alle regeringen die over het migratiepact onderhandelen. Daarin wordt gewezen op het niet-bindende karakter van het document. Het migratiepact zou op 10 en 11 december worden aangenomen in Marrakech, maar ligt in verschillende landen onder vuur. Onder meer Polen en Oostenrijk kunnen zich niet vinden in de tekst en in ons land is het pact een splijtzwam tussen N-VA enerzijds en CD&V, Open Vld en MR anderzijds.

Maria Fernanda Espinosa Garces, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, heeft vrijdagavond een brief gestuurd naar alle regeringen die het document mee onderhandelen. "Minder dan twee weken voor de conferentie in Marrakech wil ik in herinnering brengen hoe ver we samen zijn geraakt", schrijft ze daarin. "Het 'compact' is het resultaat van een proces van twee jaar tussen de lidstaten, dat begon met de Verklaring van New York, die als doel had de samenwerking rond internationale migratie te versterken.” 

Allesomvattende aanpak nodig 

“Het pact is het eerste wereldwijde kader rond internationale migratie, en erkent dat er een allesomvattende aanpak nodig is om de voordelen van migratie te optimaliseren en de risico's en uitdagingen voor mensen en gemeenschappen in landen van oorsprong, ontvangende landen en transitlanden aan te pakken.”

Verder wijst Garces op het niet-bindende karakter van het document. "Het is niet wettelijk bindend en kan door de lidstaten worden gebruikt om hun eigen nationale migratiepolitiek uit te werken. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met alle lidstaten om migratie veilig, ordelijk en uniform te maken." 
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pascal renders

  immigratie positief ??? leg mij dat eens uit..buiten goedkope werkkrachten voor multi nationals snap ik het niet goed hoor

 • Marc Wessa

  Indien het toch niet bindend is, waarom de absolute druk om te tekenen?

 • gaspard van de ketele

  We zijn met veel te veel, en dat moet opgelost worden Met minder, is minder eten nodig, minder bossen kappen voor landbouwgrond , minder transport van eten,.....en meer plaats voor de dieren.

 • Rigobert Deleu

  Groot gelijk mevr Verhoort , ik steun u redenering volledig . Oorzaken van de migratie zijn oorlog en de zakkenvullende leiders in Afrika die zich niet bekommeren om hun volk . Wat heeft Kabila gedaan in Congo ?? Niets buiten zelfverrijking op mega schaal net zoals Mobutu .

 • Mi Janssens

  Wij willen gewoon in België veilig leven zonder pact Marrakesh, zonder elke dag jullie regels om de mensen te verplichten tot armoede, wij willen gehoord worden en veilig zijn. Dus laat jullie vingerwijzing en dominantie!