VN: “Wereldwijde productie van cocaïne op recordniveau”

Een man snuift een lijntje coke. Foto ter illustratie.
RV Een man snuift een lijntje coke. Foto ter illustratie.
Bijna 2.000 ton cocaïne is er in 2017 wereldwijd geproduceerd. Dat is volgens een nieuwe studie van het VN-agentschap over Drugs en Misdaad (UNODC) het hoogste niveau ooit. 

De productie van de drug lag een kwart hoger dan in 2016, zo schat het VN-agentschap. De stijging is vooral een gevolg van de opgevoerde cocateelt in Colombia, dat goed is voor 70 procent van de wereldwijde productie.

Maar ook de inbeslagnames piekten in 2017: er werd 1.275 ton in beslag genomen, 13 procent meer dan het jaar ervoor. Dat is volgens het VN-agentschap te danken aan betere internationale samenwerking. Toch zijn er nog 18,1 miljoen mensen die cocaïne gebruiken.

Opvallend is dat het geschatte aantal gebruikers van opioïden, zoals heroïne of synthetische pijnstillers, in het rapport met 56 procent wordt opgetrokken tot 53 miljoen mensen. Dat is een gevolg van nieuwe onderzoeken in India en Nigeria, twee van de grootste landen in de wereld.

Overdosissen

In Noord-Amerika nemen overdosissen van opioïden al epidemische proporties aan, zegt onderzoeksleider Angela Me. Meer dan 47.000 mensen stierven in de VS door opioïden in 2017, en bijna 4.000 in Canada. Maar ook in Afrika en het Midden-Oosten is er een probleem, luidt het. Daar wordt de pijnstiller Tramadol verkeerd gebruikt.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • oswald billiet

  Het roken is des duivels geworden en met alle mogelijke middelen bestreden. Ja, dan gaat men zoeken naar alternatieven. En dat is het lijntje snuiven. En het zal nog erger worden want de cannabis moet ook er uit al moet die nog gelegaliseerd worden. Maar als de cocaïne eenmaal bereikbaar is, kan niemand dat nog verhinderen.

 • frederik saverien

  Ik kan goed rekenen maar ik weet niet hoe de VN die juiste berekening kan maken. Weten zij werkelijk al de plaatsen waar dat geproduceerd word of krijgen zij jaarlijks van iedere drugdeler hoeveel zij jaarlijks produceren.Hoe belachelijk is de VN en daarvoor betalen wij.

 • Lucas Vissers

  Als er veel geld mee te verdienen is zonder te moeten werken dan is de verleiding groot ! En in onze huidige maatschappij is geld macht, dus .........

 • Tom Araya

  Doe daar eens iets aan, in plaats van die heksenjacht op cannabis gebruikers.