VN vrezen voedseltekort voor 5,5 miljoen Zimbabwanen

AFP
In Zimbabwe dreigen tegen begin volgend jaar voedseltekorten voor een recordaantal van 5,5 miljoen mensen. Dat heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties vandaag gemeld.

Zimbabwe wordt al jaren geteisterd door aanhoudende droogte en mislukte oogsten. Het land met 14,5 miljoen inwoners in het zuiden van Afrika kreeg het voorbije voorjaar bovendien af te rekenen met de cycloon Idai.

Momenteel wordt 38 procent van de plattelandsbevolking geconfronteerd met voedseltekorten. Dat aantal zal volgens WFP tegen begin 2020 stijgen tot 59 procent, of meer dan 5,5 miljoen mensen. In de periode van januari tot maart laat de hongersnood zich het sterkst voelen in het land.

"Zimbabwe heeft het voorbije decennium een aantal ongeziene economische en ecologische schokken moeten ondergaan", zo verklaarde WFP-woordvoerder Herve Verhoosel op een persconferentie.

Verhoosel waarschuwde dat er ook een voedseltekort dreigt voor 1,9 miljoen mensen in buurland Mozambique indien de internationale hulpfondsen uitblijven. Het WFP vraagt donoren om 173 miljoen dollar vrij te maken voor Zimbabwe, en 102 miljoen dollar voor Mozambique.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Baeten

  Voorbehoedsmiddelen en nieuwe cultuur aanleren, dat is de beste ontwikkelingshulp die men kan bieden. Elke Zimbabwaan die minder geboren wordt is er eentje minder die honger lijden moet en die naar Europa vluchten kan.

 • Johnny Temmerman

  zolang in zulke landen corruptie de bovenhand blijft hebben is alle steun water naar de zee dragen.Al deze zogezegde ontwikkelingslanden moeten eens internatuionaal aangepakt worden om die armoede enzovoort aan te pakken.Mss dat trump daar de goede man voor is

 • Jens Vranckx

  Luciano, uw donatie gaat integraal naar de zak van de CEO. We moeten er ons handen van af nemen, we bieden al zo lang hulp aan en het verergert maar, waardoor hier ook problemen onstonden. Tijd dat de bevolking eens op eigen benen leert staan en die organisaties veel transparanter worden. Binnen 50 jaar is het nog zo.

 • Rory Dull

  Zimbabwe wordt al vele jaren geteisterd door rot corrupte ambtenaren en staatslieden welke in pure weelde leven en alle grondstoffen dat het land te bieden heeft lekker verdeeld met grote internationale multinationals

 • Ronny Van Looy

  Zimbabwe destijds onder Engels bewind Rhodesië, maar onafhankelijk verklaart op 18 april 1980 is sindsdien onder bewind van Robert Mugabe beetje bij beetje naar de afgrond gegleden, en kijk nu waar ze staan, niet dat ik die koloniale tijd goed keur maar sindsdien zijn ze alleen maar bergaf gegaan. Ik heb op mijn werk met een voormalige Rhodesier over Zimbabwe een gesprek gehad en hij en zijn moeder zijn vlak voor de onafhankelijk naar België gekomen omdat ze wisten daar er nu ellende aankwam.