VN vinden donorfinanciering voor Jemen "choquerend laag"

reuters
De humanitaire situatie in Jemen verslechtert doordat de crisis te weinig aandacht krijgt van de internationale gemeenschap. Het land kreeg maar 16 procent van de 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) humanitaire steun waar de Verenigde Naties (VN) om gevraagd hadden, zo waarschuwt een hooggeplaatste binnen de VN.

"Met meer dan 7,6 miljoen mensen die in voedselonzekerheid leven, heeft Jemen de hulp van de internationale donors broodnodig, zo zei John Ging, de operationeel directeur van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA).

Volgens Ging vragen de inwoners van Jemen zich af waarom ze aan hun lot worden overgelaten. "De laatste maanden zagen we een choquerende daling van de donorfinanciering van de humanitaire noden van de Jemenitische bevolking. Waar is de menselijkheid in deze rijke wereld? Het antwoord is dat die er voor hen op dit moment niet is, en dat is onaanvaardbaar", zo zei hij.

Saoedie-Arabië
Op dit moment zijn de belangrijkste donors van Jemen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, de Europese Unie en Japan. Saoedi-Arabië, dat vorig jaar nog meer dan 240 miljoen dollar (ruim 212 miljoen euro) schonk aan het land, heeft dit jaar nog geen donatie gedaan.

Ging zei dat de oorzaak van de gebrekkige financiering van de humanitaire noden niet het gebrek aan geld is. Hij benadrukte dat de wereldwijde militaire uitgaven vorig jaar 17,6 miljard dollar bedroegen (15,6 miljard euro) terwijl de Verenigde Naties dit jaar minder dan 20 miljoen dollar (een kleine 18 miljoen euro) vroegen voor Jemen.

In Jemen heerst sinds eind 2014 chaos nadat de Houthi-rebellen de hoofdstad Sana'a innamen, wat resulteerde in een hevige strijd met de door Saoedi-Arabië gesteunde regering. Vorige maand trad er een staakt-het-vuren in werking, en sindsdien worden er onder bemiddeling van de VN vredesgesprekken gevoerd.