VN-Veiligheidsraad vraagt onderzoek naar dood Palestijnse minister

AP
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vraagt dat er een "snel en transparant onderzoek" komt naar het overlijden van de Palestijnse minister Ziad Abu Ain. De minister zonder portefeuille kwam woensdag om het leven bij een confrontatie met Israëlische soldaten.

De unanieme oproep van de Veiligheidsraad werdvorige nacht verspreid in een verklaring met zachte bewoording. Zo wordt er geen melding gemaakt van de controversiële omstandigheden van het overlijden. De Veiligheidsraad "neemt akte van de wil van de Israëlische regering om een gezamenlijk onderzoek te voeren naar het incident".

Zonder expliciet de feiten te veroordelen, uitten de vijftien leden van de Veiligheidsraad "hun verdriet". In de tekst luidt het enkel dat Ziad Abu Ain om het leven kwam "na een manifestatie in het Palestijnse dorp Turmus Ayya".

De Veiligheidsraad vraagt de verschillende partijen nog af te zien van maatregelen die de situatie voorts kunnen destabiliseren.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon riep woensdag Israël reeds op een "snel en transparant onderzoek te voeren naar de omstandigheden van de brutale moord".