VN-Veiligheidsraad noemt dood piloot "laffe daad"

De Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh
EPA De Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh
De executie van de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh is scherp veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De raad sprak in een verklaring over een "gruwelijke en laffe daad".

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) publiceerde gisteren een video, waarop is te zien hoe al-Kasasbeh levend wordt verbrand. De gevechtsvlieger was na het neerstorten van zijn toestel in handen gevallen van IS. De gruwelijke dood van de militair bewijst volgens de Veiligheidsraad dat terrorisme "een plaag is die de hele mensheid treft".

"De leden van de Veiligheidsraad benadrukken nogmaals dat IS moet worden verslagen. De intolerantie, het geweld en de haat dat het uitdraagt, moet een halt worden toegeroepen", aldus de verklaring.

Japanse premier boos
Ook de Japanse premier Shinzo Abe reageerde boos op de dood van de Jordaanse straaljagerpiloot. Abe sprak over een "schandelijke" executie. De Japanse en Jordaanse regeringen hadden nog een vergeefse poging gedaan de twee gijzelaars te ruilen tegen de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi. Later bleek dat al-Kasasbeh vermoedelijk al in januari is gedood.

De onthoofding van Goto heeft in Japan geleid tot een discussie over de rol van het land in de strijd tegen het terrorisme. De beul die de journalist ombracht, noemde de Japanse steun voor de strijd tegen IS de reden voor de executie.

Abe zei echter vastberaden te zijn niet toe te geven aan terrorisme. Japan doet niet met gevechtstoestellen mee aan de strijd tegen IS, maar trok eerder wel omgerekend 172 miljoen euro uit voor niet-militaire steun aan landen die strijden tegen de terreurgroep.