VN-Veiligheidsraad legt Congolese rebellen sancties op

Rebellen van M23 bij het terugtrekken uit Goma.
BELGA Rebellen van M23 bij het terugtrekken uit Goma.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft sancties opgelegd tegen twee in Oost-Congo opererende rebellenbewegingen, melden diplomaten. De sancties treffen M23 en de FDLR.

M23 of de Beweging van 23 Maart is een Congolese rebellenbeweging die gesteund wordt door de autoritaire regimes in Rwanda en Oeganda. M23-rebellen veroverden onlangs nog de belangrijke stad Goma in Noord-Kivu. De FDLR of Forces démocratiques de libération du Rwanda (Democratische Rwandese Bevrijdingskrachten) bestaan uit Rwandese hutu-rebellen die eveneens in Oost-Congo actief zijn en die het tutsi-minderheidsregime in Kigali van Paul Kagamé bestrijden. Volgens Kigali zijn de FDLR een verzameling hutu-extremisten verantwoordelijk voor de volledig aan de hutu's toegeschreven Rwandese genocide van 1994.

Leiders M23 personae non gratae
Volgens VS-ambassadrice bij de VN Susan Rice zijn ook twee personen op de zwarte lijst gezet: Jean-Marie Runiga Lugerero, de 'civiele chef' van M23, en Eric Badege, een "M23-bevelhebber die verdacht wordt van gewelddaden tegen vrouwen en kinderen". Volgens Rice zal door de sancties "vooruitgang geboekt worden op de weg naar een duurzame vrede in oost-Congo".

De V-Raad had reeds sancties genomen tegen drie militaire bevelhebbers van M23, maar nog niet tegen de rebellie in haar geheel.

De beslissing van de Veiligheidsraad werd in de laatste uren van 2012 genomen, net voordat Rwanda op 1 januari voor een periode van twee jaar als niet-permanent lid tot de Raad toetreedt. De Veiligheidsraad heeft al herhaaldelijk alle "externe steun" aan M23 gehekeld, maar is nooit zover durven te gaan om de pro-Westerse regimes in Kigali en Kampala ook met naam te noemen, dit ondanks een eigen VN-rapport waarin met de beschuldigende vinger naar Rwanda en Oeganda wordt gewezen.