VN-Veiligheidsraad houdt vandaag spoedvergadering over Syrië

De VN-Veiligheidsraad tijdens een vergadering over Noord-Korea in maart.
AFP De VN-Veiligheidsraad tijdens een vergadering over Noord-Korea in maart.
Op initiatief van Frankrijk hebben negen landen een spoedvergadering gevraagd van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de veronderstelde chemische aanval waarbij zaterdag in Douma in Syrië ruim 150 mensen zouden zijn omgekomen en 1.000 gewonden zijn gevallen. De vergadering zou vandaag om 21 uur in New York beginnen, zo is gisteren uit diplomatieke kringen vernomen.

De vragende landen zijn Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Koeweit, Zweden, Peru, Polen, Nederland en Ivoorkust. "De inzet van chemische wapens om onschuldige Syrische burgers te verwonden en te doden komt veel te vaak voor", klaagt de Amerikaans ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, aan.

"De inzet van chemische wapens om onschuldige Syrische burgers te verwonden en te doden komt veel te vaak voor", klaagt de Amerikaans ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, aan.
AFP "De inzet van chemische wapens om onschuldige Syrische burgers te verwonden en te doden komt veel te vaak voor", klaagt de Amerikaans ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, aan.

Toegang voor hulpverleners

"De Veiligheidsraad moet samenkomen en onmiddellijke toegang vragen voor hulpverleners, een onafhankelijk onderzoek naar wat gebeurd is ondersteunen en zij die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke daad rekenschap vragen."

Daarnaast komt de Veiligheidsraad mogelijk nog een tweede keer bijeen om zich over Syrië te buigen. Rusland, bondgenoot van het Syrische regime, heeft van zijn kant een aparte zitting gevraagd. Beide landen ontkennen de beschuldigingen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Smet

  VN))))) bescheiden plaats voor intellectuelen, meest nutteloos organisatie die er is

 • Fredien Vandervekens

  Zo te merken draait het VN-bedrijf op volle toeren, al maandenlang. Spoedzittingen, om de anderhalve dag "verontwaardiging" moeten "uitspreken". Hoe houden die senior dames en heren dat vol ? Dat dwingt respect af.

 • Gerry Cle

  Zoals altijd zal ofwel Rusland ofwel de VS hun veto gebruiken om alle initiatieven van de VN af te blokken. De VN werkt alleen zolang er geen Amerikaanse of Russische belangen op het spel staan.

 • gustaaf guldentops

  ook één bende overbetaalde luiiaards die voor niks goed zijn,en die ook geen meerwaarde hebben,opdoeken die handel.

 • Hugo Van Haevre

  Wat heeft dat geldverslindend VN al gepresteerd niks nada nul, en Europa heeft hun beleid afgeloert zeker

Video