VN: "Toestand in Abidjan absoluut dramatisch"

De humanitaire situatie in Abidjan is "absoluut dramatisch", zo heeft de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (VN) vandaag gemeld. Er zijn de voorbije dagen in de stad minstens tientallen burgers gedood door zwaar geschut en meer dan 1000 vrouwen verkracht. De hulpverlening verloopt steeds moeizamer. De woordvoerder van Gbagbo acht Frankrijk en de VN verantwoordelijk voor het geweld. Intussen zouden de strijders die trouw zijn aan de zittende president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, de strijd tegen de aanhangers van diens rivaal Alassane Ouattara hebben gestaakt. Dat heeft de stafchef van de Ivoriaanse strijdkrachten, Philippe Mangou, verklaard. Hij wil vandaag nog een staakt-het-vuren.

"De humanitaire situatie is verslechterd en wordt absoluut dramatisch in Abidjan, er vinden nog steeds gevechten plaats." Dat vertelde Elisabeth Byrs, woordvoerster van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken.

De hulpverlening verloopt steeds moeizamer, bevestigde Artsen Zonder Grenzen (AZG). Patiënten zijn onbereikbaar, vele ziekenhuizen zijn niet meer operationeel en er dreigt een tekort aan medisch materiaal. "Door de gevechten kunnen onze ambulances zich niet veilig op straat begeven", zei Salha Issoufou, arts en landencoördinator van AZG in Abidjan.

Ziekenhuismateriaal tekort
Volgens de woordvoerster stapelen de laatste dagen de lijken in de straten zich op. "Als dit nog een paar dagen doorgaat, hebben we in het ziekenhuis binnenkort geen verdovingsmiddelen, steriele drukverbanden en chirurgische handschoenen meer", vervolgde Issoufou.

Het Mensenrechtencommissariaat maakt zich zorgen over de situatie: "Abidjan is een druk bevolkte stad en er wordt met scherp geschoten in de woonwijken, hierdoor zijn tientallen doden gevallen". De woordvoerder van uittredend president Gbagbo beschuldigde vandaag nog de troepen van de Verenigde Naties en Frankrijk bombardementen te hebben uitgevoerd op burgerdoelwitten.

Rusland vroeg vandaag om een spoedvergadering in de Veiligheidsraad over de situatie in Ivoorkust en de deelname van de VN aan de gevechten in het land.

Staakt-het-vuren
Legerleider Mangou van Ivoorkust liet intussen weten dat hij vandaag nog een staakt-het-vuren wil. De leider zocht vorige week een onderkomen in de residentie van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur, maar schaarde zich eergisteren weer achter Gbagbo.

Gbagbo zelf zit met zijn familie in de presidentiële residentie in Abidjan, die doelwit is van een aanval door Ouattara's manschappen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Alcide Djede, die vandaag zelf is uitgeweken naar de ambtswoning van de Franse ambassadeur in Ivoorkust.

Beslissende dag
Aanhangers van Alassane Ouattara, de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen van vorig jaar, zeiden gisterenavond nog dat zij de residentie van Gbagbo hadden veroverd en zich opmaakten voor de laatste, beslissende slag. Vandaag stelde een naaste adviseur van Ouattara dat Gbagbo plotseling toch bereid is te onderhandelen over zijn vertrek.

De twee rivalen voeren al maanden een bittere en bloedige strijd om de macht omdat Gbagbo weigert zich neer te leggen bij zijn verlies. Ouattara zat maandenlang onder VN-bescherming vast in een hotel. Talloze pogingen om tot een vreedzame oplossing te komen, mislukten waarna de gewapende strijd de afgelopen weken weer oplaaide. Het geweld heeft al honderden, mogelijk zelfs duizenden mensenlevens geëist.

Franse gevechtshelikopters vielen gisterenavond Gbagbo's troepen aan op verzoek van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Die besloot tot ingrijpen om burgers te beschermen. De aanhangers van de president richten volgens de volkerenorganisatie een bloedbad aan onder de Ivoriaanse bevolking en vallen ook de VN-troepen aan die in het land zijn gestationeerd om de vrede te bewaren. Ook Oattara's mannen zijn beschuldigd van vele moorden.

Brussels Airlines
Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt deze week niet naar Abidjan. "Door de toestand ter plaatse is het onmogelijk op Abidjan te vliegen", zegt een woordvoerder vandaag. Tot voor de presidentsverkiezingen vloog Brussels Airlines zes keer per week van en naar Abidjan. Sinds de patstelling in Ivoorkust is de vraag fors gedaald en werd de frequentie herleid tot twee vluchten per week. Eind vorig jaar werden door de gespannen situatie in het land al vluchten geschrapt. (anp/belga/adb/adha)

AFP
AFP
AP
AP
AFP
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS