VN: "Tien jaar nodig voor herstel Filipijnen na Haiyan"

GETTY
De Filipijnse gebieden die vernield zijn door Haiyan, een van 's werelds krachtigste tyfoons, tonen zes maanden later voorzichtige tekenen van herstel. Toch zou een volledig herstel tot tien jaar in beslag kunnen nemen. Dat heeft een afgevaardigde van de Verenigde Naties vandaag gezegd.

Op 8 november 2013 beukte tyfoon Haiyan met winden tegen 300 kilometer per uur in op de archipel. Meer dan een miljoen huizen werden vernietigd. Zes maanden later manifesteert de heropbouw van de verwoeste gebieden zich stilaan. Hoewel Helen Clark, directeur van het Ontwikkelingsprogramma van de VN, het herstel "indrukwekkend" noemt, waarschuwde ze dat volledig herstel een decennium of meer in beslag zou kunnen nemen. "Het gaat om meer dan huizen en constructies bouwen. Het gaat er ook om gebouwen weerbaar te maken tegen natuurrampen." Clark riep de internationale gemeenschap bovendien op niet enkel aandacht te besteden aan de louter fysieke heropbouw, maar ook de kwetsbaarheid met het oog op toekomstige crisissen, die ongelijkheid en armoede in de hand zouden kunnen werken, terug te dringen.

Intussen zijn alle wegen vrijgemaakt. Scholen en ziekenhuizen zijn heropend. Er is opnieuw elektriciteit en ook op economisch vlak normaliseren de activiteiten zich. Naast de 6.300 mensen die de ramp niet overleefden en de 1.061 vermisten, waren ook miljoenen mensen dakloos.

Nog steeds zijn er miljoenen mensen die "voortdurend hulp nodig hebben in de vorm van beschutting en bestaansmiddelen", zei Klaus Beck, humanitair coördinator voor de VN. Volgens Beck werd vlak na de ramp tegemoet gekomen aan de noden van daklozen, maar leven miljoenen nu in ontoereikende infrastructuur. De VN stelde 788 miljoen dollar (565 miljoen euro) voorop in het kader van het herstel. Daarvan is 56 procent nu gestort. "Er is dringend nood aan bijkomende fondsen om het vroege herstel verder te ondersteunen", voegt Beck toe.