VN: Terugkeer Rohingya enkel op vrijwillige basis

Rohingyakinderen in een vluchtelingenkamp in Teknaf in Bangladesh.
EPA Rohingyakinderen in een vluchtelingenkamp in Teknaf in Bangladesh.
 Voorlopig hebben zich geen Rohingya-vluchtelingen bereid getoond om naar Myanmar terug te keren. Dat laat de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR weten. De organisatie helpt de regering in Bangladesh om de vrijwillige repatriëring van leden van de moslimminderheid in goede banen te leiden.

Normaal gezien moest vandaag de repatriëring beginnen van ruim 3.400 Rohingya-vluchtelingen van Bengalese kampen naar Myanmar. De Verenigde Naties benadrukten dat die terugkeer op “vrijwillige” basis moet gebeuren. “Elke terugkeer moet vrijwillig en duurzaam zijn en in alle veiligheid en waardigheid gebeuren”, verklaarde VN-woordvoerder Stéphane Dujarric tijdens zijn dagelijkse persbijeenkomst. “Het is belangrijk dat de vluchtelingen voldoende informatie krijgen met het oog op het nemen van een beslissing.”

Een eerdere poging in november vorig jaar om meer dan 2.000 vluchtelingen terug naar Myanmar te brengen, mislukte bij gebrek aan overleg door Myanmar en Bangladesh met de VN en de vluchtelingen zelf. Veel vluchtelingen die op de lijst stonden om teruggebracht te worden, verscholen zich.

(Lees verder onder de foto)

Rohingya in Teknaf in Bangladesh.
AFP Rohingya in Teknaf in Bangladesh.

“Vluchtelingen hebben alle reden om te vrezen voor hun terugkeer”

Gisteren riep Human Rights Watch (HRW) Myanmar en Bangladesh nog op om de operatie van donderdag niet te laten doorgaan. Volgens Meenakshi Ganguly, HRW-directeur voor Zuid-Azië, moet Myanmar de systematische vervolging en het geweld tegen Rohingya nog aanpakken, en hebben vluchtelingen daarom "alle reden om te vrezen voor hun veiligheid als ze terugkeren".

De Rohingya voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd in Myanmar. Sinds augustus 2017 vluchtten honderdduizenden leden van de moslimminderheid naar buurland Bangladesh voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar. De VN bestempelden de repressie als “etnische zuivering” en “genocide”.De repatriëring van duizenden Rohingya naar Myanmar vanaf vandaag moet gebeuren op “vrijwillige” basis. Dat hebben de Verenigde Naties benadrukt. Intussen beraadt de VN-Veiligheidsraad zich, op vraag van België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, achter gesloten deuren over de kwestie.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Valentino Fabionara

    En de wereld kijkt toe

  • Jose Van Hauwaert

    Tot spijt van wie het benijdt, en hoe zielig het ook moge blijken, maar de Rohingya hebben deze miserie zelf uitgelokt. Een Buddhist heeft veel geduld, medelijden, maar van Familie, vrienden, en bezittingen en land van anderen blijft men af. Proberen Buddhisten te intimideren en assimileren in de islam is een grote fout