VN slaan alarm over ongekende vluchtelingenstroom in Syrië

Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) meldt dat sinds december zo'n 700.000 mensen op de vlucht zijn geslagen.
AP Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) meldt dat sinds december zo'n 700.000 mensen op de vlucht zijn geslagen.
De Verenigde Naties waarschuwen dat de vluchtelingenstroom in Syrië een ongekende omvang heeft aangenomen. De afgelopen tien weken zouden meer mensen zijn gevlucht voor het geweld dan op enig ander punt tijdens de burgeroorlog, die al bijna negen jaar gaande is.

Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) meldt dat sinds december zo'n 700.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. “Het is de snelst groeiende vluchtelingenstroom die we ooit hebben gezien in het land", zegt een woordvoerder.

Vluchtende Syriërs bij de stad Sarmada in Idlib.
REUTERS Vluchtende Syriërs bij de stad Sarmada in Idlib.

De troepen van de Syrische leider Bashar al-Assad zijn in het noorden van het land bezig aan een opmars. Ze proberen het laatste grote bolwerk van de opstandelingen in te nemen. Het kwam de afgelopen dagen herhaaldelijk tot botsingen tussen de Turkse en Syrische strijdkrachten. Burgers vluchten richting de grens met buurland Turkije.

De bloedige burgeroorlog had al geleid tot een enorme vluchtelingenstroom.
 Meer dan 5 van de circa 17 miljoen Syriërs zijn naar het buitenland vertrokken. Miljoenen andere Syriërs zijn hun huizen ook ontvlucht, maar hebben het land niet verlaten. 

Zij hebben vaak moeite om onderdak te vinden. De VN-vluchtelingenorganisatie waarschuwt dat moskeeën en vluchtelingenkampen overvol zijn.

Syriërs op de vlucht voor het geweld.
AFP Syriërs op de vlucht voor het geweld.
REUTERS
AFP
AP
REUTERS
REUTERS
AP26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Thyssen

  Lees tussen de regels België land van melk en honing voor mensen die niet werken en gratis op onze kosten komen leven ,ze komen eraan !!! De meute linkse welzijnswerkers en pro deo advocaten hun boterham is weer voor jaren veiliggesteld .

 • Anita Billen

  Die vluchtelingen stroom moet gestopt worden. Ze zouden beter voor hun land vechten in plaats van te vluchten.

 • Walter Wouters

  Deze Syrieërs die vluchten worden massaal ingevoerd door mensenhandelaars die ook in drugs handelen en contacten hebben met drugskartel in Columbië, Kenia, Mali en Antwerpen. ... Mali is ook een vertrekpunt voor vluchtelingen; alles wordt verscheept via Libië door mensenhandelaars; Frontex, Europol kunnen niets doen, daar ze te weinig middelen krijgen van de EU. Zie boek van Loretta Napoleoni "Mensenhandelaren in Afrika"(opgericht door jihadisten) om EU te destabiliseren.....

 • Magda Colphijn

  Waar zijn al de Islamistische landen nu om de vluchtelingen op te vangen ???? Werk van naastenliefde , niet veel van te bespeuren nietwaar ??? Wie zijn de racisten, zitten ze allemaal in Europa ????

 • Patrick Verbelen

  Oorlog stoken in Syrië en ander midden oosten landen om Europa te destabiliseren.