VN-secretaris-generaal looft Afrika voor behandeling vluchtelingen

VN-secretaris-generaal, Antonio Guterres, looft Afrika voor hun behandeling van vluchtelingen.
AFP VN-secretaris-generaal, Antonio Guterres, looft Afrika voor hun behandeling van vluchtelingen.
De sectretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, heeft Afrika vandaag geprezen voor hun "open grenzen, deuren en harten" en voor de behandeling van vluchtelingen. "De wereld heeft constant inspiratie gekregen van het Afrikaanse leiderschap en mededogen", zei Guterres tijdens de Top van de Afrikaanse Unie.

Tijdens zijn speech voor de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba liet Guterres zijn licht schijnen over recente gebeurtenissen en ontwikkelingen op het Afrikaanse continent, zoals verkiezingen, vredesgesprekken en de behandeling van vluchtelingen. De VN-chef loofde het continent voor "zijn open grenzen, deuren en harten" en "de solidariteit met de vluchtelingen". "In onze zoektocht naar duurzame oplossingen heeft de wereld - en ik persoonlijk ook - voortdurend inspiratie opgedaan van de Afrikaanse leiders, de Afrikaanse visie en het Afrikaanse mededogen.”

"Afrika biedt onderdak aan bijna een derde van de vluchtelingen wereldwijd en de ontheemden", vertelde hij aan Afrikaanse leiders en andere buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders die zondag waren bijeengekomen voor de jaarlijkse top. De secretaris-generaal van de VN maakte geen melding van de gevaren die talloze vluchtelingen soms lopen in bepaalde delen van Afrika. Zo worden migranten en vluchtelingen in Libië volgens de VN stelselmatig blootgesteld aan mishandeling, slavenarbeid en gevangenschap.

Guterres verwees tot slot ook naar vredesonderhandelingen in onder meer Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij loofde ook landen die recent verkiezingen hielden, waaronder Mali, Madagascar en Congo.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Freddie Heremans

    Niet te geloven wat je allemaal hoort en leest. Gutteres looft het continent dat voor 90 procent van de economische vluchtelingen naar Europa zorgt. Datzelfde continent dat eveneens zorgt voor 70 procent van de aangroei van de wereldbevolking, welke in 50 jaar steeg van 3 naar bijna 8 miljard ! Applaus op alle banken bij de V.N. Ik noem hen de Verenigde Nitwits.

  • Jan Verstrepen

    Die heeft zijn vette wede weer binnen tot de volgende grootspraak.

  • Tony Vandermaelen

    Van schijnheiligheid gesproken.