VN-secretaris-generaal Guterres bezoekt ebolagebied in Congo

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft een bezoek gebracht aan het oosten van de Democratische Republiek Congo.
AFP VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft een bezoek gebracht aan het oosten van de Democratische Republiek Congo.
Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag een bezoek gebracht aan het oosten van de Democratische Republiek Congo. Daar wacht de lokale bevolking wanhopig op meer internationale steun om de ebola-epidemie en het geweld van gewapende groepen het hoofd te bieden.

"Er moet meer gebeuren, in samenwerking tussen de VN-missie in Congo (Monusco) en de gewapende Congolese strijdkrachten", zo erkende Guterres na een bezoek aan een centrum in Mangina waar ebolapatiënten worden behandeld. In Mangina, op zo'n dertig kilometer van Beni, werden in augustus 2018 de eerste gevallen van ebola vastgesteld. Sindsdien heeft de epidemie al meer dan 2.000 mensenlevens geëist.

Ondanks een recente verbetering van de situatie "blijft ebola een ernstige bedreiging voor de openbare gezondheid van het land en de regio", onderstreepte Guterres. Hij riep de bevolking op om alle preventiemaatregelen in acht te nemen en bij de minste twijfel over eventuele symptomen de hulpverleners op te zoeken.

Bestrijding

De hulpverlening wordt bemoeilijkt door het klimaat van onveiligheid in de regio. De inwoners beschuldigen er Monusco soms van dat het te weinig onderneemt tegen de gewapende groepen, en met name tegen de ADF (Forces démocratiques alliées), een militie van Oegandese oorsprong die ervan beticht wordt bloedbaden aan te richten onder de bevolking.

"Onze solidariteit moet tot uiting komen in een sterkere samenwerking tussen Monusco en de Congolese strijdkrachten om de terroristische dreiging van de ADF te bedwingen en te bestrijden", erkende Guterres. Hij rekent erop dat de VN-Veiligheidsraad het mandaat van Monusco zal verlengen, "met noodzakelijke aanpassingen". Het huidige mandaat verstrijkt op 31 december.

Guterres spreekt morgen in Kinshasa met president Félix Tshisekedi over de onveiligheid in het oosten en de toekomst van de VN in Congo.

Guterres ontmoet een man die het slachtoffer werd van de ebola-epidemie.
AFP Guterres ontmoet een man die het slachtoffer werd van de ebola-epidemie.
Anita Kambala, een medewerkster van Unicef, werkt in een opvangcentrum voor kinderen van wie de ouders besmet raakten met ebola.
EPA Anita Kambala, een medewerkster van Unicef, werkt in een opvangcentrum voor kinderen van wie de ouders besmet raakten met ebola.
In de crèche van Unicef waar kinderen van ouders met ebola opgevangen worden.
EPA In de crèche van Unicef waar kinderen van ouders met ebola opgevangen worden.
Een medisch team in een verzorgingscentrum voor ebolapatiënten.
EPA Een medisch team in een verzorgingscentrum voor ebolapatiënten.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • diane colman

    Ebola is een gevaarlijk iets en het is verwonderlijk dat die virus nog niet in Europa is uitgebroken met al die inkomende zwarte vluchtelingen. Heeft Europa nu geen enkele voeling met eigen volk die schrik krijgt van die invasie Afrikanen waar we niets kunnen mee aanvangen. Deze die de immigratie toejuichen zijn grote, gevaarlijke, naïevelingen.

  • Jürgen Mouton

    Als ebola zo'n ernstige bedreiging voor de openbare gezondheid is, wat doet hij daar dan?!? Iemand die gevaccineerd is, kan de ziekte dragen en dus verspreiden naar westerse landen. Of is het om er een verplichte vaccinatie door te duwen?!? Ze zouden er dik aan verdienen, en de politiek staat ten dienste van de medische maffia, niet waar minister De Block?!?