VN-sancties tegen topfiguren in conflict CAR

Soldaten van de Europese Unie patrouilleren door de straten van Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
AFP Soldaten van de Europese Unie patrouilleren door de straten van Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren sancties uitgevaardigd tegen drie sleutelfiguren in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het gaat om ex-president François Bozizé, Levy Yakété van de anti-balakamilities en Nourredine Adam, de nummer twee van de voormalige Seleka-rebellencoalitie.

De sancties waren al voorzien in een VN-resolutie van 28 januari, op voorstel van Frankrijk en de Verenigde Staten. Het gaat onder meer om een bevriezing van tegoeden en een reisverbod.

De beslissing werd genomen door de sanctiecommissie, die verbonden is met de Veiligheidsraad. Rusland en China hielden een beslissing wekenlang tegen omdat ze meer tijd wilden om de dossiers te bestuderen, maar zetten uiteindelijk toch het licht op groen.

Er heerst al meer dan een jaar complete chaos in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er woedt een conflict tussen gemeenschappen, aangestuurd door de christelijke anti-balakarebellen en de islamistische Seleka-milities.

Staatsgreep
President Bozizé werd in maart 2013 afgezet door de Seleka-milities. Hij zou daarop materiële en financiële steun gegeven hebben aan anti-balakastrijders en vroegere leden van het leger, die zich vervolgens tegen de moslimbevolking keerden.

Levy Yakété wordt er dan weer van beschuldigd de arrestatie te hebben bevolen van Seleka-getrouwen en hij zou ook een bedeling van machetes aan jonge werkloze christenen hebben georganiseerd met als doel moslims aan te vallen.

Seleka-leider Nourredine Adam maakte zich volgens de VN schuldig aan willekeurige arrestaties, foltering en standrechtelijke executies. Na de staatsgreep greep hij de macht over de inlichtingendienst. Hij zou ook achter aanvallen tegen christelijke wijken zitten en zich bezighouden met diamantsmokkel.