VN roept Europa op 507 migranten op ngo-schepen aan land te laten gaan

rv
Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties dringt er bij de regeringen van Europese landen op aan 507 migranten die onlangs op de Middellandse Zee door ngo-schepen gered werden, "meteen" aan land te laten gaan. Ze hebben humanitaire bijstand nodig en sommigen hebben al laten weten dat ze internationale bescherming willen aanvragen, zegt UNHCR dinsdag in een mededeling.

"Er is storm op komst", aldus Vincent Cochetel van UNHCR. "Mensen die voor oorlog en geweld in Libië gevlucht zijn", kunnen "bij dit weer op volle zee" niet aan hun lot overgelaten worden, voegt hij eraan toe.

Het Spaanse reddingsschip Open Arms dwaalt al bijna twee weken op zee rond met 151 migranten aan boord. De hulporganisatie Proactiva Open Arms vroeg aan de Spaanse ambassade op Malta de 31 minderjarigen aan boord op te vangen. "Ze voldoen aan de voorwaarden om als vluchteling erkend te worden", zo citeerden Spaanse media dinsdag uit een brief van kapitein Marc Reig aan de ambassade.

Maar de Spaanse minister van Verkeer José Luis Ábalos zei dat de kapitein niet bevoegd was om asiel aan te vragen voor de minderjarigen. De Open Arms heeft tot dusver ook niet officieel gevraagd of het een Spaanse haven mag binnenlopen, aldus Ábalos.

Ontschepen

De Ocean Viking van de ngo's SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen dobbert met 356 geredde migranten op de Middellandse Zee rond. Beide ngo’s hebben de Maltese en Italiaanse autoriteiten nu formeel verzocht om coördinatie en steun bij het vinden van een veilige haven. “Gezien het gebrek aan reactie van de Libische autoriteiten, zijn de Maltese en de Italiaanse de dichtstbijzijnde coördinatiecentra”, klinkt het.

“Een overweldigende meerderheid van de geredde mensen meldt dat ze willekeurig gevangen zijn gezet, of afpersing hebben meegemaakt, of gedwongen zijn geweest om onder onderdrukkende omstandigheden te werken, of tijdens hun tocht zijn gefolterd. Van de 103 kinderen onder 18 jaar die aan boord zijn van de Ocean Viking, zijn er slechts 11 begeleid door een ouder of een voogd.”

Italië en Malta weigeren reddingsschepen van ngo's tot hun havens toe te laten, tenzij landen van de Europese Unie eerst verzekeren dat ze de migranten zullen opnemen.
64 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fons Dewaele

  Zet ze terug af in land van oorsprong. Problemen zo opgelost

 • Thérèse Reczkowski

  De V.N. zou zich beter bezig houden met geboortebeperking,geen geld meer geven aan die N.G.O 'S alles naar Europa dit wordt onze ondergang wie gaat dit kunnen blijven betalen.Dit zijn geen oorlogsvluchtelingen 90 procent zijn economische.

 • DIRK VANGOSSUM

  Ze hebben gelijk! Afzetten op het continent waar ze vandaan komen: Afrika

 • Albert Hendrix

  waarom Europa waarom niet Afrika daar is veel meer plaats

 • Ivo Vandeneynde

  Nee nee nee. Mensen in Europa zijn het beu dat alles door hun strot geduwd wordt. We willen het niet meer. Dat men eerst werk maakt van de immigranten die er al zijn. Daar zullen ze genoeg tijd en geld in moeten steken. Enough is enough!