VN-rapporteur: “Boerkaverbod in Nederland doet meer kwaad dan goed”

Beeld ter illustratie, boerkaverbod.
ANP Beeld ter illustratie, boerkaverbod.
Het Nederlandse boerkaverbod doet meer kwaad dan goed, oordeelt speciaal VN-rapporteur Tendayi Achiume. "Deze wet hoort niet thuis in een maatschappij die zichzelf laat voorstaan op het promoten van de gelijkheid van man en vrouw", vindt Achiume.

Hoewel de wettekst neutraal is geformuleerd tegen gezichtsbedekking op bepaalde openbare plaatsen, zoals het openbaar vervoer en het onderwijs, vindt de rapporteur dat uit "het politieke discours eromheen" duidelijk blijkt dat "moslimvrouwen het bedoelde doelwit zijn" van het verbod. Ze vindt dat de wet meer problemen creëert dan oplost. "De wet voedt het beeld dat moslimvrouwen met gezichtsbedekking gevaarlijk zouden zijn en lijkt polarisatie te bevorderen."

Achiume is mensenrechtendeskundige en in het dagelijks leven professor in de rechten aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA). Ze bezocht Nederland afgelopen week om onderzoek te doen naar discriminatie en de manier waarop de overheid daarmee omgaat. Haar eerste bevindingen maakte ze vandaag  bekend in Den Haag.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Dat ze zelf eens een jaar een boerka aantrekt, dan weet ze wat het is.

 • paola nerozzi

  Ik weet het niet deze vrouwen zijn niet verplicht een boerka te dragen alleen in Afghanistan omdat het daar zo hoort maar de islam verbied het om gesluierd rond te lopen in de koran staat zich bedekken wilt niet zeggen in boerka rond te lopen en dat weten die mannen het verdomd goed genoeg het is dat zei het zien als cultuur en dat ze het daarom dragen maar ik zou zeggen wilt ge het dragen ga dan terug in een islamitische land wonen ze horen inderdaad hier niet thuis sorry

 • Patrick Verbelen

  Gezichtsbedekking is verboden en daar moeten ze zich aan houden, net als wij. Als het hun niet aanstaat, terug naar hun zandbak, met hun achterlijk geloof en gewoontes. Het is stilaan genoeg geweest met dat gezeik. Grrr

 • patricia sweerman

  mag ik dan ook in mini rok en bikini in hun thuisland lopen, aub niet overdrijven he, zelfs de hoofddoek is schijnheilig bij de jongeren toch,ze dragen een hoofdoek en dan een extra mini mini rok met een sigaret in gun hand. Waar is dan de gedragscode van hun geloof,om nog niet te spreken van de taal die tegenover ons wordt gebruikt en het commentaar op onze outfits of die van onze kinderen.

 • Edmond Dillien

  Carnaval is 1 dag per jaar en dan moeten de kostuums terug uit, en een Amerikaanse komt hier in Europa vertellen hoe zij vind dat het moet, als ze dan eerst maar eens voor haar eigen deur veegt, daar ligt nog genoeg materiaal om hele dikke thesissen over te schrijven.