VN-rapport: “Steeds meer mensen in de wereld hebben humanitaire hulp nodig”

Archieffoto van vluchtelingenkamp van de VN nabij Mosoel.
AFP Archieffoto van vluchtelingenkamp van de VN nabij Mosoel.
De Verenigde Naties schatten dat er in 2020 wereldwijd een recordaantal van 168 miljoen mensen nood zullen hebben aan humanitaire hulp en bescherming tegen onder meer conflicten, extreme weerfenomenen en armoede. Dat blijkt uit de Global Humanitarian Overview, een jaarlijks rapport van de VN in samenwerking met honderden ngo's. Om een groot deel van die mensen te helpen is 29 miljard dollar (26 miljard euro) nodig, zo klinkt het.

Ongeveer 1 op de 45 mensen op deze planeet bevindt zich in een crisissituatie en heeft dringend nood aan voedsel, onderdak, gezondheidszorg, noodonderwijs of andere basiszorg, zo blijkt. Vorig jaar was dat nog 1 op de 70. 

De VN ontvouwen vandaag hun plannen om 109 miljoen van de meest kwetsbare mensen te helpen. Ze doen dat tegelijkertijd op vijf verschillende locaties, onder meer Brussel. Voor die plannen is dus 29 miljard dollar nodig, zegt VN-secretaris-generaal António Guterres in een boodschap aan de donors.

"De brutale waarheid is dat 2020 een moeilijk jaar wordt voor miljoenen mensen. Het goede nieuws is dat de humanitaire respons beter en sneller wordt in het bereiken van de meest kwetsbaren, onder wie vrouwen, kinderen en mensen met een handicap", zegt noodhulpcoördinator Mark Lowcock bij de lancering van het rapport in Geneve. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • maurice snelders

  Klopt vooral in Vlaanderen die de hoogste belastingen betalen, waar hospitalisatie peperduur wordt en onderwijs zienderogen achteruitgaat en vooral waar we plaats moeten maken voor......

 • Patrick Verbelen

  En is dit dan de oplossing, de mensen uit hun omgeving weghalen en voor jaren in tentenkampen stoppen. Tentenkampen waar ze van hulp afhankelijk zijn en waar de omstandigheden nu ook niet bepaald comfortabel te noemen zijn. Na jaren mogen ze dan eindelijk terugkeren naar huis en blijkt de toestand er nog net zo bij te liggen als op dag 1.

 • andre poelmans

  En hoeveel super rijken zijn er bijgekomen , juist... Dit is exact wat Bilderberg wil... En zo hebben ze controle.. In Europa zijn ze ook volop bezig.. Armen armer, rijken rijker... bewust de middenklasse liquideren . Alles is gestuurd, en loopt volgens plan

 • Kristine Delacourt

  De strijd tegen terrorisme en de georganiseerde misdaad kan al veel helpen, maar alleen als er tegelijkertijd aan geboortebeperking wordt gedaan

 • Walter Corneel

  Ik heb ook juist 2400€ gestort op rekening van de overheid