VN-rapport: “Noord-Korea bleef werken aan nucleaire programma”

Archiefbeeld: dictator Kim Jong-un bewondert een militaire installatie.
AFP Archiefbeeld: dictator Kim Jong-un bewondert een militaire installatie.
Noord-Korea bleef vorig jaar werken aan zijn kernwapenprogramma's, hoewel VN-sancties dergelijke activiteiten verbieden. Dat blijkt uit een vertrouwelijk VN-rapport dat persbureau Reuters kon inzien. Ook zou het land wereldwijd cyberaanvallen hebben uitgevoerd op financiële instellingen en cryptovaluta.

"In 2019 heeft de Democratische Volksrepubliek Korea de illegale nucleaire en ballistische raketprogramma's niet gestaakt", citeert Reuters uit het rapport. Het land zou die programma's juist verder verbeteren en lijkt ook allerlei andere sancties te omzeilen, bijvoorbeeld door illegaal brandstof in te voeren en voor honderden miljoenen aan kolen te exporteren.

Het Aziatische land gaat al jaren gebukt onder zware VN-sancties. Dat weerhield het regime van dictator Kim Jong-un er niet van te werken aan kernwapens en zorgde enkele jaren geleden voor grote internationale onrust.

De Amerikaanse president Donald Trump probeert Noord-Korea te overtuigen de kernwapens op te geven. Hij heeft herhaaldelijk persoonlijke ontmoetingen gehad met de Noord-Koreaanse leider, maar het nucleaire overleg lijkt inmiddels te zijn vastgelopen.

De VN-experts zeggen dat Noord-Korea ook de hand heeft in cyberaanvallen in het buitenland. "Deze aanvallen gaan gepaard met weinig risico's en hoge opbrengsten, zijn moeilijk te detecteren en het feit dat ze steeds complexer worden kan het aanwijzen van de daders frustreren", klinkt het in het rapport.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Joachim vermander

    Korea doet het heel goed , VN sancties bestaan die echt ? Ik merk er niets van (^^♪

  • paul van de velde

    De VN-sancties zijn belange niet zwaar genoeg. Hoe komt hij aan het het matriaal om de ze instalaties te maken ? En aan het geld omdat allemaal te kunnen kopen ? En waarom laten de wereld leiders deze man maar begaan .