VN-rapport: “ Inwoners Noord-Korea zitten gevangen in vicieuze cirkel van ontbering, corruptie en repressie”

Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten.
REUTERS Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten.
De VN is zeer kritisch over de mensenrechten Noord-Korea. Inwoners van het land zitten gevangen in een vicieuze cirkel van ontbering, corruptie en repressie. Dat is de conclusie die te lezen is in een rapport van UNHRC, de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Het land slaagt er volgens het rapport niet in om te voorzien in de basisbehoeften van het leven. "De rechten op voedsel, gezondheid, onderdak, werk, vrij verkeer en vrijheid zijn universeel en onvervreemdbaar, maar in Noord-Korea zijn ze in de eerste plaats afhankelijk van het vermogen van individuen om overheidsfunctionarissen om te kopen", aldus de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, Michelle Bachelet.

Ook worden Noord-Koreanen geconfronteerd worden met een groot aantal mensenrechtenschendingen in een onzekere juridische omgeving. "Die fundamentele rechten van gewone mensen worden op grote schaal geschonden als gevolg van economisch wanbeheer en wijdverspreide corruptie", schrijft de VN.

Het rapport is opgesteld op basis van ruim 200 getuigenissen van uit Noord-Korea ontsnapte personen die in 2017 en 2018 door VN-medewerkers in Zuid-Korea zijn verzameld.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Heffens

  De reactie van China op dit rapport is nu al bezig. Zij hebben het toezicht op de grens met Korea immens opgedreven en daarbij hebben ze een orwelliaanse controle ingevoerd op de etnische Koreanen in China zodat er geen enkele Noord-Koreaan nog kan ontsnappen uit Noord-Korea. Noord-Korea is voorr China cruciaal om de aandacht van de Zuid-Chinese zee en het uitroeiingsprogramma van hun minderheden af te leiden. China is ook bezig om 2/3 van Bhutan te annexeren.

 • Gaston FOUBERT

  Noord-Korea heeft 1,7 miljoen militairen die dus niet 'werken' en niets bijdragen tot het land, hoe kan zo'n land economisch overleven? Het wordt al militair bestuurd en elke verdachte die ideeën heeft tegen dat bestuur wordt lang voor hij die kan uitwerken geliquideerd.

 • marc Deglin

  en dat staat wallonie ook te wachten.

 • roger brouwers

  Kunnen daar toch goed lachen allemaal naar de buitenwereld toe-Die fameuze P-Mertens (PVDA°)daar eens een jaar naartoe sturen