VN ontdekken vijftig massagraven in westen van Congo

reuters
In het westen van de Democratische Republiek Congo heeft een gezamenlijke onderzoeksmissie van de VN en de autoriteiten meer dan vijftig massagraven ontdekt, na de moordpartijen van midden december in de regio. Dat deelden de Verenigde Naties mee. 

"We hebben in Yumbi in de provincie Mai-Ndombe meer dan vijftig massagraven of individuele graven geïdentificeerd", verklaarde Abdoul Aziz Thioye, directeur van het VN-Mensenrechtenbureau (BCNUDH) in Congo.

“Er lopen onderzoeken. Ze hebben soldaten en politieagenten vermoord”, verklaarde generaal Fall Sikabwe, legerleider in het westen van Congo, zonder verdere details te geven over de moordenaars. De lopende onderzoeken moeten aantonen wie wat heeft gedaan, zei Thioye, zodat de daders vervolgd kunnen worden.

Oude vete

Het geweld houdt verband met de strijd over voorouderlijke gronden tussen de nunu- en téndégemeenschap, na een begrafenis van een nunuleider. Sinds 16 december 2018 hebben meer dan 16.000 mensen hun toevlucht gezocht in Congo-Brazzaville door de Congo-rivier over te steken, zei de VN in een rapport van 17 januari.

Tussen 16 en 18 december vorig jaar werden minstens 890 mensen gedood in vier dorpen in Yumbi, dat op ruim 300 kilometer van Kinshasa ligt. De regering schatte het aantal doden op honderd. Ongeveer 465 huizen en gebouwen werden in brand gestoken of geplunderd, waaronder twee basisscholen en een gezondheidscentrum.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.