VN onderzoeken VS-bombardement in Afghanistan waarbij “100 burgers omkwamen”

Archiefbeeld van Amerikaans gevechtsvliegtuig.
AFP Archiefbeeld van Amerikaans gevechtsvliegtuig.
De missie van de Verenigde Naties in Afghanistan (Manua) is een onderzoek gestart naar Amerikaanse luchtaanvallen tegen illegale drugslaboratoria in het westen van het land, waarbij vorige week mogelijk een groot aantal burgers omkwam.

Manua meldt in een persbericht dat ze "de beschuldigingen rond burgerslachtoffers door internationale luchtaanvallen tegen drugslabo's actief onderzoekt". Buiten de Afghaanse troepen voert enkel het Amerikaanse leger luchtaanvallen uit in Afghanistan. De VN-missie meldt nog dat de sites niet eenvoudig bereikbaar zijn en dat de "operationele uitdagingen" groot zijn.

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bij de luchtoperaties in de provincie Farah 68 laboratoria vernield waarin heroïne en andere synthetische drugs werden geproduceerd. Daarbij werden ook "150 terroristen van de Taliban" gedood, aldus een woordvoerder van het ministerie. De Taliban ontkennen echter dat de laboratoria gebruikt werden om drugs te vervaardigen, en verklaren dan weer dat "tot 100 burgers" werden gedood.

Meer burgers gedood dan Taliban

Manua verklaarde eind april nog in een rapport dat de Amerikaanse en Afghaanse troepen in het eerste trimester van 2019 voor het eerst meer burgers hadden gedood dan de Taliban en andere rebellengroepen, vooral in bombardementen.

Ook zei de missie bezorgd te zijn over het groeiende geweld tijdens de eerste week van de ramadanmaand. Zo kwamen bij een aanval door de Taliban vorige week tegen de ngo Counterpart International zes mensen om het leven en raakten 28 anderen gewond, en kwamen net voor het begin van de ramadan 13 politieagenten om bij een aanval in het noorden van het land.

Bij een aanval door de Taliban tegen de ngo Counterpart International kwam vorige week zes mensen om het leven.
EPA Bij een aanval door de Taliban tegen de ngo Counterpart International kwam vorige week zes mensen om het leven.
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.