VN noemt uitlatingen over 'shithole countries' door Donald Trump "racistisch"

AP
De Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties noemt de uitlatingen van Donald Trump over 'shithole countries' (achterlijke landen) "racistisch". Eerder had onder meer CNN het ook al over "een racistisch gevoel" van de Amerikaanse president, die langs alle kanten overspoeld wordt door kritiek.

"Er is geen ander woord voor dan 'racistisch'", zei Rupert Colville, woordvoerder van de VN-mensenrechtencommissaris in Genève, toen hem werd gevraagd naar de opmerkingen van de president. Die had het over immigranten uit "shithole countries" en wat zij komen zoeken in de VS. "Je kunt niet hele landen en continenten afdoen als 'shitholes', waarvan de totale bevolking niet blank en daarom niet welkom is", zei Colville. "Als het waar is, zijn dit schokkende en beschamende uitspraken van een Amerikaanse president. Dit is niet zomaar vulgaire taal, het zet de deur open naar de donkerste kant van de mensheid, het rechtvaardigt en bevordert racisme en xenofobie."

Ook gechoqueerde tv-persoonlijkheden, social mediagebruikers én politici uit zijn eigen partij sparen de roede voor Trump niet. De New York Daily News was het hardst op de cover en suggereerde  - in Trumps eigen vulgaire stijl - dat er "stront in de hersenen" van de president zit.

Tijdens een vergadering over migratie in de Oval Office vroeg Donald Trump plots: "Waarom komen al die mensen uit klotelanden naar hier?" Hij doelde op burgers uit Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen, die andere politici op het overleg met Democraten en Republikeinen opnieuw wilden beschermen, in ruil voor geld voor Trumps muur en een inperking van de visumloterij. Maar Trump wou naar eigen zeggen liever migranten verwelkomen uit landen als Noorwegen, waarvan hij deze week de eerste minister ontmoette. Opvallend ditmaal: het Witte Huis ontkende tot nu toe de boude uitspraken niet. Het hield het bij: "Sommige politici in Washington kiezen ervoor te vechten voor vreemde landen, maar president Trump zal altijd vechten voor het Amerikaanse volk. Hij zal altijd tijdelijke, zwakke en gevaarlijke noodmaatregelen weigeren, die het leven van hardwerkende Amerikanen bedreigen, en die de pas afsnijden voor immigranten die een beter leven zoeken in de Verenigde Staten via de legale weg."

Nochtans kreeg Trump meteen de wind van voren. De New York Daily News zette op zijn cover een brutale cartoon van een aangepast 'lachend kakske' met de ogen, de mond en het haar van Donald Trump. Onderschrift: "Shit for brains" (stront als hersenen), een verwijzing ook naar de vermeende beperkte intelligentie van de president. Op Twitter postte de krant de pagina met het expliciete bijschrift: "@realdonaldtrump takes a dump on the American dream" (Trump kakt op de Amerikaanse droom).

Ook CNN-anker Anderson Cooper ging fors in de aanval: "Dit is niet raciaal, dit is niet raciaal beladen. Het is racistisch. Laten we onszelf niks wijsmaken, laten we niet rond de pot draaien: het gevoel dat de president vandaag uitdrukte is een racistisch gevoel", zei Anderson, die Trump een grote "onwetendheid" verweet. Ook voormalig talkshowhost Herold Dasque zei dat dit aantoonde dat Trump een "schaamteloze racist" is.

Mark Harris van de website Vulture voegde eraan toe: "Ik kijk op dit ogenblik naar het woord 'shithole' op de verschillende zenders. Is Amerika nu weer groot?" Nicolle Wallace van MSNBC noemde het een "freak show" en zei dat "Donald Trump het land heeft beschaamd, als het waar is".

John Brennan, voormalig CIA-directeur, tweette: "Lady Liberty, onze stichters en vele generaties van rechtsdenkende Amerikanen huilen allemaal vanavond om de afschuwelijke opmerkingen toegeschreven aan Donald Trump, die dagelijks zijn zware tekortkomingen maar blijft tonen".

Toen Seth Meyers van Late Night het nieuws vernam, wandelde hij wanhopig weg van de set.

Republikeins senator James Lankford was eveneens ontgoocheld in Trumps woordkeuze: "Zo zou ik nooit over landen spreken".

De Mexicaanse president Vicente Fox vroeg Trump op Twitter of hij misschien zijn eigen immigratie-achtergrond vergeten was.

Trump zat woensdag samen met de Noorse eerste minister Erna Solberg.
Photo News Trump zat woensdag samen met de Noorse eerste minister Erna Solberg.47 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Diane Bernaerts

  "Ook politici uit zijn eigen partij sparen de roede voor Trump niet": zijn die dan ook "links"? Trump heeft zeer dringend een cursus "diplomatie voor dummies" nodig!

 • jos robben

  en gelijk heeft hij, maar onmiddellijk komen de ziekelijke linkse politiek correcte vingertjes omhoog

 • Jan Govaert

  Trump moet de VN uit de VS verwijderen en zijn toelagen stopzetten. Tweederde van deze instelling bestaat uit landen die nooit de mensenrechten zullen toepassen. Heel deze instelling is hypocriet tot op het bot.

 • Peter Bonacasa

  De president van een land dat stilaan naar het niveau van een derdewereldland afglijdt zou beter zijn mond houden. Niveau onderwijs? Aantal mensen die in armoede leven? Persvrijheid? Daar is het maar pover mee gesteld.

 • philippe vander haeghen

  Hij zegt wat de rest denkt, da's al.