VN-mensenrechtencommissaris Bachelet: “Vrouwen uit Congres die zich verzetten tegen Trump zijn ‘fantastisch’”

Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.
EPA Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.
De vier progressieve Democratische vrouwen in het Amerikaans Congres die zwartgemaakt worden door president Trump zijn “fantastisch”. Dat zegt Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Trump tweette het voorbije weekend dat Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib en Ayanna Pressley, die de bijnaam ‘The Squad’ hebben, beter zouden “terugkeren” naar het land waar ze vandaan komen. De vrouwen zijn echter allemaal Amerikaanse burgers en drie van hen zijn in de VS geboren.

“Ik vind dat die vier vrouwen fantastisch zijn”, zei Bachelet. “Ik zie intelligente vrouwen die durven te zeggen wat ze denken.” De mensenrechtencommissaris deed de uitspraak tijdens een speech in Genève voor het Institut de Hautes Études Internationales et du Développement (IHEID). Ook Albie Sachs, een anti-apartheidsactivist en rechter van het constitutionele hof van Zuid-Afrika, die er aanwezig was om een toespraak te geven naar aanleiding van Nelson Mandela’s 101ste verjaardag, sprak het publiek toe.

Op de vraag of Trump een racist was, een vraag die op applaus ontvangen werd, greep Sachs de microfoon. “Het antwoord is ja”, zei hij.

Bachelet wilde geen bepaald adjectief gebruiken, stelde ze, maar haalde aan dat mensen in een democratie moeten garanderen dat er respect is voor diversiteit, voor mensen die er anders over denken en voor mensen met een andere huidskleur.

“Het is niet goed voor leiders, wereldleiders om haatspraak te gebruiken, dingen zeggen die slechte voorbeelden zijn, omdat het toelaat dat veel anderen xenofoob, anti-islamitisch, antisemitisch, anti-alles, antibuitenlands zijn”, zei ze. “Dat is een van de gevaren in de wereld van vandaag.”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  Vroeger leefden we eens gelukkig, nu zijn we tevreden dat we al oud zijn!

 • Richard Kerkhofs

  Een racist zal zichzelf niet racistisch vinden. Een boertig persoon zal zichzelf niet boertig vinden. Een narcist zal zich niet niet als narcistisch beschouwen. Hij zal zichzelf in de figuur van Trump bevestigd zien en denken dat zijn gedrag sociaal aanvaardbaar is. Dat is het maatschappelijk gevaar dat populistische figuren, uit het verleden en het heden, zijn en zullen blijven.

 • DIRK VAN DESSEL

  Laten raaskallen.

 • Lot Claeys

  Dit is wat Trump zei: ''Why don’t they go back and help fix the totally broken and crime infested places from which they came.''. Wat is daar nu precies racistisch aan?

 • Ronald Van Beneden

  Blijkbaar nog iemand die niet kan lezen.