VN: “Mensenhandel blijft meestal onbestraft”

Le Thi Vu, een Vietnamese vrouw die uit een bordeel in China is gered. De vrouw werd vier maanden lang gedwongen met 12 mannen per dag seks te hebben. Zeven op de tien vastgestelde slachtoffers van mensenhandel zijn vrouwen.
AFP Le Thi Vu, een Vietnamese vrouw die uit een bordeel in China is gered. De vrouw werd vier maanden lang gedwongen met 12 mannen per dag seks te hebben. Zeven op de tien vastgestelde slachtoffers van mensenhandel zijn vrouwen.
Mensenhandel, gaande van seksuele uitbuiting tot ontvoering voor organen, is een misdaad die doorgaans onbestraft blijft overal ter wereld. Dat zeggen de Verenigde Naties maandag in een rapport.

Het aantal veroordelingen wegens mensenhandel nam recent toe in Afrika en het Midden-Oosten. "Maar het totale aantal veroordelingen in die regio's blijft zeer laag", zegt UNODC, het bureau van de Verenigde Naties tegen drugs en criminaliteit, dat gevestigd is in Wenen. "De mensensmokkelaar lopen bijna geen enkel risico om vervolgd te worden."

Betere internationale samenwerking

UNODC roept op om internationale samenwerking te versterken om criminele netwerken te vervolgen. Het rapport, dat zich baseert op gegevens tot 2016, zegt dat er de voorbije dertig jaar nooit zoveel landen geteisterd werden door een gewapend conflict als nu. En het bestaan van zo'n conflict "versterkt het risico op mensenhandel", want ze gaan dikwijls gepaard met een falende overheid, een ontheemde bevolking, het afbrokkelen van familiale structuren en economische achterstelling.

Seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel. In 2016 was het goed voor 59 procent van de geïdentificeerde slachtoffers. ONUDC verwijst naar de duizenden meisjes en vrouwen van de yezidi-minderheid die misbruikt zijn door terreurgroep IS in Irak.

lees verder onder de foto:

Politie in Panama-stad houdt het huis van drie van mensensmokkel verdachte personen in de gaten.
AFP Politie in Panama-stad houdt het huis van drie van mensensmokkel verdachte personen in de gaten.

Dwangarbeid

Op de tweede plaats komt dwangarbeid: hier gaat het om een derde van de slachtoffers. Deze vorm van mensenhandel komt vooral voor in Sub-Sahara-Afrika en in het Midden-Oosten. In de periode 2014-2017 waren er ook honderd gevallen van organenhandel. Vluchtelingenkampen zijn het favoriete werkterrein voor mensenhandelaars, die slachtoffers rekruteren "met valse beloftes van geld en/of transport naar veiligere plekken".

Zeven op de tien vastgestelde slachtoffers van mensenhandel zijn vrouwen. Ongeveer een kwart van alle slachtoffers zijn minderjarig. Mensenhandel omwille van een gedwongen huwelijk treft vooral vrouwen in Zuid-Oost-Azië.

ONUDC maakt geen schatting van het aantal slachtoffers van mensenhandel wereldwijd. Het aantal geïdentificeerde gevallen liep op tot bijna 25.000 in 2016. Dat zijn er 10.000 meer dan in 2011. Op het Amerikaanse continent en in Azië was de stijging meer uitgesproken. De stijging kan evenwel ook te wijten zijn aan een betere registratie van slachtoffers.

Drie mensen die verdacht worden van het smokkelen van migranten worden in de gaten gehouden door een agent (staand) in Panama.
AFP Drie mensen die verdacht worden van het smokkelen van migranten worden in de gaten gehouden door een agent (staand) in Panama.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frank triolet

  Omdat de politiekers er ook aan verdienen

 • Philippe Vander Haeghen

  De VN is vooral sterk in vergaderen, veel geblaat maar weinig wol.

 • johanneke li

  Da's waarschijnlijk om de ngo's die er gretig aan deelnemen uit de wind te zetten!

 • guido vermeyen

  Ze hebben de zaak gewoon niet meer onder controle. De misdaad is overal geïnfiltreerd, met alle gevolgen vandien,

 • Walter Wouters

  Dankzij onze Ministers worden deze mensensmokkelaars beter behandeld als onze eigen militairen...