VN-medewerker ontvoerd tijdens bezoek Veiligheidsraad aan Colombia

EPA
Een medewerker van de Verenigde Naties is woensdag ontvoerd in Colombia, op het moment dat de VN-Veiligheidsraad daar op bezoek is om het vredesakkoord in het Zuid-Amerikaanse land te vieren. De VN hebben de ontvoering met klem veroordeeld.

Het personeelslid, dat werkte voor het drugs- en misdaadteam (ONUDC) in het land, werd ontvoerd door gewapende mannen in regio Guaviare, nadat hij met enkele landbouwers had gepraat in het kader van een campagne rond illegale gewassen, zoals coca en marihuana. Volgens president Jose Manuel Santos zijn dissidenten van de ontbonden guerrillabeweging Farc verantwoordelijk voor de ontvoering. "Ik hoop dat hij snel bij ons zal zijn", aldus de president.

Het nieuws over de kidnapping kwam er op het moment dat leden van de VN-Veiligheidsraad een ontmoeting hadden met president Santos en leiders van de Farc om hun steun uit te drukken voor het vredesakkoord dat vorig jaar werd afgesloten.

Ontwapeningsproces
De VN controleren het ontwapeningsproces van de Farc, dat tegen 1 juni afgesloten zou moeten zijn en de zowat 6.800 Farc-rebellen moet demobiliseren. In de regio zouden echter nog een 400-tal Farc-dissidenten actief zijn, die de gevechten hebben voortgezet ondanks het vredesakkoord.

Het akkoord van juni 2016 moest een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar heeft geduurd.