VN luidt noodbel over dramatische toestand in Syrisch kamp met 40.000 vluchtelingen

Het hulpkonvooi kwam woensdag aan in het kamp in Rukban, Syrië.
AFP Het hulpkonvooi kwam woensdag aan in het kamp in Rukban, Syrië.
De situatie van meer dan 40.000 mensen in het vluchtelingenkamp Rukban in het zuiden van Syrië is volgens hulpverleners dramatisch. Het is een van de ergste humanitaire noodsituaties waarmee ze ooit te maken heeft gehad, zei Marwa Awad, woordvoerster van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) in Syrië. "Mensen zien er uitgeput en onderkomen uit. Je ziet de afmatting in hun ogen".

Awad maakt deel uit van een hulpkonvooi, dat afgelopen woensdag in de regio aankwam. Meer dan 130 vrachtwagens brachten voedsel, geneesmiddelen en warme kleding voor de noodlijdenden. Het is het eerste hulpkonvooi in drie maanden en volgens Awad, het grootste in Syrië in de geschiedenis van de VN.

De meeste vluchtelingen in Rukban zijn vrouwen en kinderen. Ze leven afgezonderd in een woestijngebied nabij de grens met Jordanië. Vanwege gebrek aan zorg en de lage wintertemperaturen waren er de afgelopen weken meerdere kinderen overleden, ook baby's.

“Eén maaltijd per dag”

De mensen zijn gestrand in een droog gebied. "Dit is je reinste woestijn, er groeit nauwelijks iets", aldus de WFP-woordvoerster. "Ze verblijven in lemen hutten, die echter nauwelijks bescherming bieden tegen de winterse weersomstandigheden. Als het regent, verandert de grond in modder.

Enkele marktjes bieden hun waren tegen extreem hoge prijzen aan. "De mensen hebben hun maaltijden verminderd tot een per dag", zei Awad. "Ze eten elke dag aardappelen en droge rijst". Er is enkel één slecht uitgeruste kliniek.

Archieffoto: het kamp in Rukban in 2016.
AP Archieffoto: het kamp in Rukban in 2016.

Afgesloten

Rukban bevindt zich in een door rebellen gecontroleerde zone. Hulptransporten komen zelden naar het vluchtelingenkamp vanwege geschillen met de Syrische regering. Jordanië heeft zijn grenzen na een aanslag gesloten.

Awad zei dat het nog steeds onduidelijk was wanneer het volgende hulpkonvooi naar Rukban kon gaan. "De hulpverlening zou zo lang mogelijk moeten duren". Eerder had nog maar een konvooi begin november het kamp bereikt. Het was het eerste transport in bijna een jaar.

AFP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Denis Stock

    Waar blijven onze NGO’s , daar is het dringender dan voor de kusten van libië voor veerdiensten te spelen. Spendeer ginds het overheidsgeld dan het te verbrodden met veerdienst te spelen.

  • Peeters Freddy

    Wel VN organisatie doe eindelijk eens iets goed en help die mensen dat ze kunnen terugkeren vanwaar ze komen.

  • Paul Boutsen

    Moest ik zeker weten dat het geld en de goederen bij de mensen echt toekomen, zou ik helpen. Nu komt er minder dan 10% van het geld en goederen bij hen, de rest blijft onderweg "kleven".