VN-landen eens over maatregelen voor migratie

"We hebben nooit iets gehad om ons te helpen migratie goed op te pakken", zegt Miroslav Lajcak, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, hier samen met onze minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (rechts).
BELGA "We hebben nooit iets gehad om ons te helpen migratie goed op te pakken", zegt Miroslav Lajcak, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, hier samen met onze minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (rechts).
De Verenigde Naties zijn het gisteren eens geworden over maatregelen hoe landen om kunnen gaan met massamigratie. Migratie van vluchtelingen moet door deze maatregelen "veiliger en meer gestructureerd verlopen'', zeggen medewerkers van de VN. Het akkoord wordt formeel in december in Marokko aangenomen.

We hebben nooit iets gehad om ons te helpen migratie goed op te pakken'', zegt Miroslav Lajcak, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN. "Tot dit akkoord hebben we alleen maar kunnen reageren.''

Het akkoord bevat volgens de VN geen strikte regels, maar veel praktische handvatten. "De kracht van het akkoord is de praktische waarde", aldus de Zwitserse ambassadeur Jurg Lauber. "Het is een soort catalogus met maatregelen.''

Momenteel zijn er ongeveer 250 miljoen vluchtelingen in de wereld volgens de VN. Dat is 3,4 procent van de wereldbevolking.

De Verenigde Staten zijn het enige land dat het akkoord niet heeft ondertekend, zij trokken zich vorig jaar terug uit de onderhandelingen. Het akkoord zou niet overeenkomen met de soevereiniteit van het land. Hongarije wil zich misschien ook nog terugtrekken, melden Hongaarse media.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pascal devillé

  De poorten van de EU blijven dus open.Onverantwoorde wereldleiders.

 • Fredien Vandervekens

  Akkoorden "onderschreven" in Marokko ? Wie voelt er nog (meer) Moorse nattigheid ?

 • Frank De Rycke

  Dus terug geen verandering in zicht ...ipv van (Het akkoord bevat volgens de VN geen strikte regels, maar veel praktische "handvatten") zou men beter eens de koe bij de horens "vatten" ....

 • Frank Van den Bulck

  Is toch simpel. Laat ze gewoon niet binnen !

 • Rudy Van Daele

  Er veranderd dus niets. Normale resultaat van de VN. Doek dit toch op.