VN kan doodsoorzaak Kadhafi niet achterhalen

REUTERS
De VN-commissie voor oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in Libië heeft de doodsoorzaak van de voormalige Libische leider Mouammar al-Kadhafi en diens zoon Muatassim "niet kunnen vaststellen". De onderzoekscommissie stelt in een rapport dat Kadhafi en zijn zoon, die beiden op 20 oktober 2011 in Sirte door militieleden van de stad Misurata waren opgepakt, even later dood waren "in niet opgehelderde omstandigheden".

Het rapport houdt zich volkomen op de vlakte: "Hoewel gewond, waren beiden nog in leven toen zij gevangen werden genomen door revolutionaire strijders", aldus het rapport. "De commissie kan aldus niet bevestigen dat de dood van Mouammar Kadhafi een illegale moord is, en roept op tot een aanvulling van het onderzoek."
 
De nieuwe libische overheid heeft de commissie inzage in het autopsierapport van kolonel Kadhafi geweigerd. De arts van de commissie moest het stellen met foto's van Kadhafi's stoffelijk overschot om de doodsoorzaak te achterhalen.
 
Over de omstandigheden waarin Kadhafi werd gedood is in Libië een polemiek uitgebroken. De overheid blijft, ondanks de vele op het internet verschenen beelden, beweren dat Kadhafi "in een vuurgevecht" is omgekomen. Vele andere bronnen hebben het echter over een standrechtelijke executie.