VN: “Israël schond bij protesten aan de Gazastrook de mensenrechten”

Confrontatie aan de Gazastrook.
AFP Confrontatie aan de Gazastrook.
Israëlische soldaten hebben in 2018 de mensenrechten geschonden bij de gewelddadige confrontaties aan de grens van de Gazastrook. Dat is vastgesteld door een onafhankelijke onderzoekscommissie, die de VN-Mensenrechtenraad vorig jaar had aangesteld. "Het gaat om oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid die Israël grondig moet onderzoeken", zei commissievoorzitter Santiago Canton, die vandaag de bevindingen voorstelde in Genève.

Sinds 30 maart 2018 zijn volgens Palestijnse bronnen meer dan 250 mensen gedood en meer dan 10.000 anderen verwond bij de gewelddadige confrontaties met Israëlische soldaten aan de grens met Gaza. De demonstranten eisten dat de blokkade werd opgeheven van de hermetisch afgesloten Gazastrook, die al meer dan een decennium van kracht is, en een terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar gebieden die vandaag in handen zijn van Israël.

Meer dan tien jaar geleden heeft Israël het kustgebied zowel op zee als op het vasteland volledig geblokkeerd. Egypte steunt die blokkade. Beide landen eigenen zich dat recht toe uit veiligheidsbelangen. Hamas, de islamitische beweging die de scepter zwaait in de Gazastrook, is door Israël, de VS en de EU ingeschaald als een terroristische organisatie. In de Gazastrook leven ongeveer twee miljoen mensen in erg moeilijke omstandigheden. Er is onder andere gebrek aan drinkwater en elektriciteit.

Protest aan de grens met de Gazastrook op 22 februari 2019.
REUTERS Protest aan de grens met de Gazastrook op 22 februari 2019.

Protesten

De protesten begonnen eind maart vorig jaar bij de grensafsluiting tussen Israël en de Gazastrook. Tienduizenden Palestijnen namen deel aan de demonstraties om hun recht op een terugkeer naar het grondgebied van het hedendaagse Israël op te eisen.

De commissie erkende dat sommige demonstranten lid waren van gewapende groepen en dat de organisatoren van de protesten, waaronder militanten van de Hamas-beweging, het gebruik van 'brandbommen' aan vliegers en ballonnen aanmoedigden. Dat veroorzaakte schade en angst in het zuiden van Israël.

Het commissierapport betwistte echter de mening van de Israëlische regering dat de protesten een voorwendsel waren voor terroristische activiteiten. “Integendeel, het was een reactie van een moegetergde en wanhopige bevolking en een luide roep naar hulp om uit haar benarde situatie te geraken”, zei Canton.

“Absurd theater”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft de bevindingen van een VN-onderzoekscommissie vandaag in een verklaring bestempeld als “verkeerd en bevooroordeeld”. Hij brandmerkte de VN-Mensenrechtenraad als een “absurd theater”.

Katz zei dat het rapport is “gebaseerd op onjuiste informatie waarin de feiten zelfs niet werden onderzocht en dat het doel ervan is om de enige democratie in het Midden-Oosten en zijn recht op zelfverdediging tegen de terreur van een moorddadige organisatie in diskrediet te brengen”.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz
EPA De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Spriet-Dewaele

  Eindelijk Israel krijgt eens ongelijk. Het werd ook hoog tijd. Wat het antisemitisme betreft Israel werkt dit zelf in de hand door zich steeds maar weer land toe te eigenen dat niet van hen is en wraak te nemen die buiten proporties is. Dus antisemitisme eigen schuld dikke bult

 • Jozef Hendrickx

  Mijnheer Santiago Canton was , voor hij door de VN werd aangesteld , reeds lid van Human Rights Watch . Deze HRW is een extreem links clubje geworden waarbij naar goede gewoonte antisemitisme een onderdeel is .

 • Karel Flanders

  Dat gebeurt constant maar israël wordt nooit gestraft, eender welk ander land wat al onder de sancties of werd al aangevallen, moesten ze hetzelfde doen.

 • Kris Vansevenant

  Die Palestijnse zijn lang niet allemaal lieverdjes. Maar hoe zou je zelf zijn? 70 jaar geleden moesten ze het grootste deel van hun land afgeven. Direct begonnen de Israëlieten met het platbranden van de Palestijnse hun boomgaarden en hun het leven zo moeilijk mogelijk maken. Ook moeten ze om de paar jaar een stuk van hun resterende stuk grond afstaan omdat Israël wil uitbreiden. En de wereld keek ernaar als een koe op een passerende trein.

 • Paul Boutsen

  Beschietingen van burgerdoelen met raketten door een terreurorganisatie, die betogers 100US$ per man betaald om te gaan betogen, zijn dan weer geen schending van de mensenrechten. Hoe partijdig is de VN daarin wel geworden?