VN: "IS foltert en vermoordt systematisch kinderen in Irak"

Kinderen poseren met IS-vlaggen.
AP Kinderen poseren met IS-vlaggen.
De terreurmilitie Islamitische Staat (IS) foltert en doodt systematisch kinderen in Irak. Dat meldt het VN-Comité voor de Kinderrechten in Genève.

Militanten van Islamitische Staat folteren en vermoorden Irakese kinderen en jongeren, of verkopen ze als seksslaven "met prijskaartjes op hun lichaam" op de markt. Er zijn meldingen van kinderen en jongeren die gekruisigd of levend begraven werden. Dat zegt het Comité voor de Kinderrechten van de Verenigde Naties. Volgens het Comité hebben er ook "ettelijke" massa-executies van kinderen plaatsgevonden.

In de meeste gevallen gaat het om kinderen uit etnische of religieuze minderheden, zoals kinderen van Jezidi's of christenen, maar ook om sjieten en soennieten.

Irakese jongens worden door IS ook steeds vaker ingezet als zelfmoordterrorist, bommenmakers, informanten of menselijke schilden. "We hebben ook meldingen gekregen van kinderen, vooral kinderen met een mentale beperking, die zijn gebruikt als zelfmoordterroristen, meestal zonder dat ze dat zelf beseften", aldus VN-experte Renate Winter. "Er is ook een video online gezet waarin te zien is hoe jonge kinderen, ongeveer acht jaar en jonger, getraind worden om kindsoldaat te worden."

Het VN-Comité veroordeelt "de systematische moord en het seksuele geweld" op kinderen. Het vraagt dat Bagdad meer doet om kinderen te beschermen en om het burgers mogelijk te maken de gevaarlijke regio's te ontvluchten. "Het is de plicht van de staat om alle kinderen te beschermen. De vraag is alleen hoe ze dat in deze situatie zal doen", aldus Winter.

AP