VN-Hoog Commissaris voor Mensenrechten Louise Arbour stopt

Louise Arbour stopt er mee
Louise Arbour stopt er mee

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Louise Arbour stelt zich niet meer ter beschikking voor een tweede ambtsperiode . Dat verklaarde ze vandaag voor de Mensenrechtenraad van de VN in Genève. De VN-Mensenrechtencommissaris staat direct onder de VN-secretaris-generaal.

Beu?
Ze zal haar functie na afloop van de reguliere ambtsperiode van vier jaar eind juni neerleggen, zei de Canadese. Een reden gaf ze niet. In Genève wordt al geruime tijd gefluisterd dat ze haar functie beu is, vooral sinds de VN-Mensenrechtenraad twee jaar geleden de toenmalige omstreden Mensenrechtencommissie afloste.

In onafhankelijkheid bedreigd
Leden van de nieuwe Mensenrechtenraad, waarin 47 landen zetelen en door een grote meerderheid van islamitische en Afrikaanse landen wordt gedomineerd, hadden Arbour herhaaldelijk bekritiseerd. Zo zou ze de situatie van de Palestijnen te weinig ter harte hebben genomen. Ook werd van haar verlangd dat ze strenger optrad tegen godslasteringen, in het bijzonder bij aanvallen naar de islam. Arbour, zo verluidde, ziet zich in haar onafhankelijkheid bedreigd. Mensenrechtenbewegingen hebben de beslissing van Arbour inmiddels al betreurd. (belga/sd)