VN: “Gezinnen van IS-strijders moeten worden teruggehaald ”

De Chileense oud-presidente Michelle Bachelet is sinds vorig jaar Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Foto rechts: IS-weduwes en hun kinderen in het vluchtelingenkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië.
EPA De Chileense oud-presidente Michelle Bachelet is sinds vorig jaar Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Foto rechts: IS-weduwes en hun kinderen in het vluchtelingenkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië.
Familieleden van buitenlandse IS-strijders die vastzitten in Syrië moeten teruggehaald worden naar hun eigen land. Vooral kinderen hebben veel te lijden in de kampen waarin ze vastzitten. Dat zei Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, vandaag tijdens de opening van een zitting van de VN-mensenrechtencommissie in Genève.

Volgens de VN zitten de IS-strijders en hun familie, onder wie 29.000 kinderen, onder bijzonder slechte omstandigheden vast in een kamp in het noordoosten van Syrië. Daarom moeten ze volgens de VN worden teruggehaald, tenzij hen een rechtszaak boven het hoofd hangt.

Ons land haalde eerder deze maand zes Belgische IS-kinderen terug uit Syrië. De militaire inlichtingendienst en het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, gaven hiervoor het licht op groen na een uitgebreide analyse. De repatriëring gebeurde na een principieel akkoord met Koerdische autoriteiten die de gevangenkampen in Syrië controleren.

De ontslagnemende federale regering maakte al duidelijk dat er geen repatriëring volgt van ouders, de zes kinderen waren eerder een uitzonderingsmaatregel.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bruno Suykens

  Ik denk het niet! De VN gaat de weg op van de Volkenbond. Nutteloos. Wegens anti democratisch.

 • Belinda Vanderhallen

  De ouders hebben er voor gekozen om de kinderen naar ginder te brengen of ginder op de wereld te zetten. Ze zijn hun verantwoordelijkheid, niet de onze. Hier leven ook kinderen in erbarmelijke omstandigheden. Haal die uit de miserie!

 • JAN krommentak

  Uitzonderingsmaatregel zonder dat de bevolking op de hoogte was !! we zullen aan u denken bij de volgende verkiezingen

 • Marcel de Vrome

  Wacht tot ze gedwongen worden Belgen terug te nemen. En wat gaat de VN zelf doen? Wat is er al niet gebeurd zonder dat wij het weten. (6 kinderen, minderjarig, ...)

 • danny janssens

  Wat weerhoudt haar om deze lieverdjes in huis te nemen?