VN geeft Italië gelijk: "Land kan niet alle migranten opvangen"

De meer dan 600 migranten die dagenlang hebben vastgezeten op de reddingsboot de Aquarius zijn gisteren overgeplaatst op andere boten en worden naar Spanje gebracht.
AP De meer dan 600 migranten die dagenlang hebben vastgezeten op de reddingsboot de Aquarius zijn gisteren overgeplaatst op andere boten en worden naar Spanje gebracht.
De Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi, heeft in de polemiek rond het "vluchtelingenschip" Aquarius gezegd dat Italië "gelijk heeft" als het zegt dat het niet alle migranten die via de Middellandse Zee aankomen, kan opvangen. Grandi heeft Europa ook verweten dat het niet zijn deel van de last op zich neemt.

"Als Europeaan voelde ik schaamte een boot zo op zee te zien ronddwalen", zei Hoog Commissaris Filippo Grandi op een persconferentie in Genève. "Ik denk dat havens sluiten de veiligheid op zee bedreigt en dat is niet de goede oplossing".

Al 700.000 migranten

Tegelijk beklemtoonde de Italiaanse VN-ambtenaar dat "de reden waarom Italië zegt zijn havens te sluiten iets is waarnaar wij moeten luisteren". Grandi herinnerde eraan dat Italië de jongste jaren al 700.000 migranten heeft gekregen die vanuit Libië de Middellandse Zee zijn overgestoken.

Volgens de regelgeving van de Europese Unie moeten migranten een asielaanvraag indienen in het eerste Europees land waar ze aankomen. Dat heeft Italië en Griekenland grote druk opgelegd. "Ik denk dat Italië gelijk heeft te zeggen dat zij niet allemaal naar daar kunnen komen", zei de Hoge VN-Commissaris.

De Aquarius, met aan boord 629 migranten, mocht niet aanmeren in Italië of Malta.
AP De Aquarius, met aan boord 629 migranten, mocht niet aanmeren in Italië of Malta.

Mislukking

In 2015 hebben de andere lidstaten van de Europese Unie ermee ingestemd de last te delen en zowat 160.000 vluchtelingen onder hen te verdelen. Maar tot op heden hebben slechts 30.000 migranten een land gevonden dat hen opvangt.

"Het programma van herinstallatie voor Griekenland en Italië is, excuseer mij, een mislukking", zei Grandi. "Indien Europa niet terugkomt op deze notie van verdeling van de last, zullen wij nooit uit deze situatie geraken".

Volgens de VN-Commissaris moet dringend de verantwoordelijkheid van staten inzake massale reddingen op zee uitgeklaard worden. "Wij moeten op voorhand regelingen hebben, opdat een schip dat hulp biedt, weet waarheen te gaan", zegt Grandi. "Zonder een duidelijke verdeling van de verantwoordelijkheden, zal je de komende weken andere episodes van Aquarius zien, en dat is in grond schandalig."
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Geel

  Push Back de enige oplossing of men dit nu graag hoort of niet. Deze mensen zijn hier niet welkom, wij kunnen onze levenswijze en standaard waarvoor we zolang gewerkt hebben niet in gevaar brengen door de deur open te laten staan voor deze gelukzoekers die in feite geen vluchtelingen zijn. Grenzen moeten dicht.

 • Jos Temmerman

  De ondergang van Europa draait op volle toeren, binnen een paar jaar gaan de Europeanen zelf in armoede leven.

 • guy perain

  En in Belgie zit het ook al vol, dus...stop met de ''import''!!

 • Peter Wauters

  Eindelijk. De Europese regelgeving krijgt een tik van de VN. Jammer genoeg zullen die eurocraten er zich niets van aantrekken.

 • Annie Darden

  Waarom altijd zogezegd "vluchtelingen". Het zijn altijd jonge mannen, praktisch heel weinig vrouwen en kinderen. Al die jonge mannen zijn gelukzoekers... je laat je land als jonge man niet zo maar achter en je familie.