VN-functionarissen krijgen toestemming om Rohingya-dorpen te bezoeken

Tijdens het geweld tegen de Rohingya in Myanmar zijn volledige dorpen platgebrand door het leger.
REUTERS Tijdens het geweld tegen de Rohingya in Myanmar zijn volledige dorpen platgebrand door het leger.
Functionarissen van de Verenigde Naties zijn op missie vertrokken naar Myanmar. Ze zullen controleren of de omstandigheden het toelaten om duizenden Rohingya terug naar hun thuisland te laten komen.

In juni ondertekenden de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR), het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en Myanmar een akkoord om de repatriëring en de vrijwillige terugkeer van de moslimminderheid te vergemakkelijken.

"Voor de eerste keer heeft de VN de goedkeuring gekregen om vier teams te sturen die de situatie ter plaatse kunnen evalueren", laat Aoife McDonnell, woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, weten aan AFP.

De teams blijven twee weken lang ter plaatse, maar ze kunnen enkel naar een dertigtal dorpen in de staat Rakhine, in het noordwesten van het land, waar gruweldaden tegen de Rohingya hebben plaatsgevonden. 

Spanningen

De spanningen tussen Myanmar en de VN zijn ondertussen hoog opgelopen. Onderzoekers van de VN beschuldigden er het leger van Myanmar eind augustus in een vernietigend rapport van "genocide" te hebben gevoerd tegen de Rohingya en stelden dat de legerchef en vijf andere hoge militairen zich moeten verantwoorden voor een internationale rechtbank. 

In 2017 ontvluchtten meer dan 700.000 Rohingya Myanmar na aanhoudend geweld van het leger en boeddhistische milities. Ze zitten nu vast in gigantische vluchtelingenkampen in Bangladesh. 

In 2017 ontvluchtten meer dan 700.000 Rohingya Myanmar na aanhoudend geweld van het leger en boeddhistische milities. Ze zitten nu vast in gigantische vluchtelingenkampen in Bangladesh.
EPA In 2017 ontvluchtten meer dan 700.000 Rohingya Myanmar na aanhoudend geweld van het leger en boeddhistische milities. Ze zitten nu vast in gigantische vluchtelingenkampen in Bangladesh.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.