Ga naar de mobiele website
^ Top

VN: "Farc-rebellen hebben wapens neergelegd"

FARC-tenten bij de Transitie Standariseringszone Mariana Paez in Buena vista, Mesetas in Colombia.
AFP FARC-tenten bij de Transitie Standariseringszone Mariana Paez in Buena vista, Mesetas in Colombia.
De Colombiaanse guerillabeweging Farc heeft al haar wapens ingediend bij de missie van de Verenigde Naties, conform het vredesakkoord van vorig jaar, dat een einde moet maken aan meer dan een halve eeuw van conflicten. Dat heeft de VN-missie gemeld.

"Vandaag heeft de missie van de VN het totale aantal geregistreerde individuele wapens opgeslagen: 7.132 wapens, met uitzondering van die wapens die, volgens het draaiboek, gebruikt zullen worden om de veiligheid te verzekeren van de 26 kampen" waar de zowat 7.000 overblijvende guerilleros zich momenteel bevinden, klinkt het in het persbericht. De ingeleverde wapens zullen worden gesmolten en in drie herdenkingsmonumenten gegoten worden.

Dinsdag is in de Colombiaanse stad Mesetas een ceremonie gepland voor het einde van het inleveren van de wapens in het bijzijn van president Juan Manuel Santos.

220.000 doden
Bij het gewapende conflict tussen de regeringstroepen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen kwamen sinds de jaren zestig van vorige eeuw meer dan 220.000 mensen om het leven, en miljoenen mensen raakten ontheemd. De ondertekening van het vredesakkoord eind vorig jaar moet een einde maken aan dat conflict. President Santos kreeg voor het leiden van het vredesproces vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

De voormalige Farc-rebellen zullen in de toekomst, eveneens als een onderdeel van het vredesakkoord, via politieke weg een eerlijke verdeling van het land nastreven.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug