VN-experte: "Myanmar laat Rohingya bewust verhongeren"

AFP
De vervolging van de in Myanmar gediscrimineerde moslimminderheid van de Rohingya gaat volgens een VN-experte onverminderd voort. De na een massale vlucht van vorig jaar achtergebleven Rohingya worden nu blijkbaar bewust uitgehongerd, zei VN-rapporteur Yanghee Lee vandaag voor de mensenrechtenraad in Genève. 

Yanghee Lee ontving rapporten over mensen die verhinderd worden naar de markt te gaan, de toegang tot hun velden worden belet en wier dieren in beslag worden genomen.

De experte eist de oprichting van een kantoor in Bangladesh, dat bewijsmateriaal voor schendingen van de mensenrechten kan verzamelen. Daders moeten ter verantwoording geroepen worden. 

Ook als het geweld van het leger of de veiligheidstroepen uitgaat, ligt de gedeelde verantwoordelijkheid ook bij de regering van de winnares van de Nobelprijs van de Vrede Aung San Suu Kyi. "Ze weten wat er gebeurt, en niets doen is ook een vorm van verantwoordelijkheid", zei ze. "Medeplichtigheid is een zeer ernstige zaak". 

Myanmar had Lee tot ongewenst persoon verklaard en laat haar het land niet meer in.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudy Van Schelvergem

  Myanmar heeft de problemen gezien in de wereld en wil er iets aan doen.

 • vandekempen bart

  alweer een zeer eenzijdig beeld van de feiten.

 • Rigobert Deleu

  Misschien nog een Nobelprijs geven , voor de vrede misschien ???

 • Gerard Dekker

  Wanneer gaat de door Saoudi Arabie overheerste VN mensenrechtenraad eens naar Jemen?