VN-expert: “Iraanse generaal Soleimani onwettig gedood tijdens Amerikaanse droneaanval”

De Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood tijdens een Amerikaanse droneaanval in januari in Irak.
EPA De Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood tijdens een Amerikaanse droneaanval in januari in Irak.
De Iraanse generaal Qassem Soleimani is onwettig gedood tijdens een Amerikaanse droneaanval in januari in Irak. Washington kan niet aantonen dat hij een onmiddellijk gevaar vormde. Dat stelt de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een vandaag vrijgegeven rapport, concludeert Callamard dat "de VS onwettig hebben gehandeld en in strijd met het VN-handvest omdat er geen levensbedreigende situatie bestond".

De onafhankelijke mensenrechtenexpert spreekt niet namens de Verenigde Naties, maar rapporteert haar bevindingen aan de VN. Haar rapport over gerichte moorden met gewapende drones, waarvan ongeveer de helft betrekking heeft op de zaak Soleimani, wordt donderdag voorgelegd aan Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. De VS hebben zich in 2018 uit dit VN-orgaan teruggetrokken.

Soleimani was de architect van de Iraanse strategie in het Midden-Oosten en de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde die de buitenlandse operaties van de Islamitische Republiek leidde. Hij werd op 3 januari gedood tijdens een Amerikaanse luchtaanval bij de internationale luchthaven van Bagdad. Ook de Iraakse Abu Mahid al-Muhandis, leider van de pro-Iraanse paramilitairen in Irak, kwam om het leven.

Vergelding

“In het licht van het tot nu toe door de VS geleverde bewijs, vormen het doelwit generaal Soleimani en degenen die hem vergezelden, een willekeurige moord waarvoor de VS volgens het internationaal humanitair recht verantwoordelijk zijn”, aldus Callamard.

Ter rechtvaardiging van het bevel om hem te doden had de Amerikaanse president Donald Trump verzekerd dat Soleimani, die hij beschreef als de “nummer één terrorist” ter wereld, “dreigende” aanvallen op Amerikaanse diplomaten en militairen aan het voorbereiden was.

Als vergelding voor de dood van Soleimani lanceerde Iran op 8 januari raketten op Iraakse militaire bases die Amerikanen huisvesten. Volgens Washington werd daarbij aanzienlijke materiële schade aangericht, maar vielen er geen slachtoffers onder het Amerikaanse militaire personeel.

Lees ook:

Vlamingen met Iraanse roots over conflict met VS: “Ayatollah kan geen kant meer uit. Maar oorlog? Die komt er niet” (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sharon Debeul

  @Depoortere Iran is een Perzisch land. Iran heeft dus niets te maken met wat er in de Arabische wereld gebeurt. En het westen heeft geen immuniteit of zou geen immuniteit mogen hebben tegen hun eigen wandaden.

 • Jan Depoortere

  In de Arabische wereld gebruikt men slaven uit het oosten. Men lokt ze daar met een 9-5 job voor 300 dollar per maand, worden uitgeperst om er te geraken. Eens daar worden hun identiteitskaart afgenomen, moeten ze 12 uur werken in de zon en mogen ze blij zijn als ze er iets voor krijgen. Idem met slavernij in Afrika door hun Aziatische meester. Dat mensenrechten-organisaties/experts/raden daar eens voor opkomen ipv. altijd het Westen aan te vallen.

 • Filip Vanlaeken

  De VN bewijzen nog maar eens dat ze helemaal het noorden kwijt zijn. In feite zijn er weinig VN vehilels die nog zinvol werk leveren. Een massamoordenaar uitschakelen is geen moord, dat is gerechtigheid. Met hun ondoordachte politiek steken ze bij de VN de schurkenstaten een hart onder de riem. Goed bezig. Trump heeft gelijk : wat niet werkt trekt hij zich uit terug, zouden wij ook beter doen.

 • Bertrand Janses

  Bert Janses: Staan roepen in de woestijn kan iedereen, maar die bandietenbende USA effectief aanpakken...olala dat is een ander pak mouwen!