VN: “Excessief geweld bij demonstratie Moskou”

AP
De autoriteiten in Rusland hebben excessief geweld gebruikt tegen demonstranten afgelopen weekend in Moskou. Dat heeft het mensenrechtenbureau van de VN vandaag verklaard.

De demonstranten die zaterdag op straat kwamen eisen dat onafhankelijke kandidaten en oppositieleden een eerlijke kans krijgen bij de verkiezing van een nieuwe 45-koppige stadsraad in Moskou op 8 september. Onafhankelijke kandidaten hebben de handtekeningen van 3 procent van het electoraat in elk van de 45 districten van de Russische hoofdstad nodig om te mogen deelnemen. Maar volgens een aantal oppositiekandidaten is de telling van die stemmen niet eerlijk verlopen.

Hardhandig

Volgens de VN raakten zeker 70 demonstranten gewond toen meer dan 1.000 politiemensen zaterdag met geweld een demonstratie uit elkaar joegen. Het was een van de hardhandigste optredens van de laatste jaren tegen de groeiende oppositie tegen president Vladimir Poetin.

Tijdens de betoging werden 1.370 van de zowat 3.500 manifestanten opgepakt. De meesten werden na hun arrestatie weer vrijgelaten. Uiteindelijk werden 61 betogers in voorarrest geplaatst en deelden de Russische autoriteiten boetes uit aan nog eens 160 andere manifestanten. 

"Wanneer menigten in Rusland, net als elders, in bedwang worden gehouden, moet het gebruik van geweld in verhouding zijn tot de dreiging, als die er al is, en een laatste redmiddel zijn", aldus de VN in een verklaring. De organisatie roept Rusland op om mensen toe te staan vreedzame bijeenkomsten te organiseren en daaraan deel te nemen.

Nieuwe demonstratie

Het parket-generaal wil intussen dat er “streng” wordt opgetreden tegen de deelnemers en organisatoren van “alle verboden en niet-toegelaten openbare acties”. Viceprocureur-generaal vraagt om “gebruik (te) maken van alle tegenmaatregelen” die wettelijk kunnen worden aangewend.

Ook procureur-generaal Joeri Tsjaika vraagt om in de voorbereiding van de verkiezingen “effectieve controlemaatregelen” te nemen om ervoor te zorgen dat “de gebeurtenissen die zich onlangs in Moskou voordeden” zich niet meer kunnen herhalen.

De oppositie heeft zaterdag opnieuw een manifestatie gepland in Moskou. De organisatoren hebben deze keer wel toelating gekregen van van het stadsbestuur, maar zijn niet tevreden over de locatie die ze toegewezen kregen. 

EPA
AP
AP
EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rudy Van Schelvergem

    Als tegen een dictator protesteerd loop je eenmaal meer gevaar.