VN-diplomate: “Verbazingwekkend hoeveel foute informatie er is over het migratiepact”

Louise Arbour, de bijzonder VN-vertegenwoordiger voor internationale migratie.
BELGA Louise Arbour, de bijzonder VN-vertegenwoordiger voor internationale migratie.
"Het is verbazingwekkend dat er zo veel foute informatie geweest is over het VN-migratiepact en over de inhoud van de tekst." Dat heeft Louise Arbour, de bijzonder VN-vertegenwoordiger voor internationale migratie, vanavond in Marrakech verklaard aan de vooravond van de internationale conferentie over dat pact. Arbour wilde evenwel niet ingaan op vragen over de Belgische situatie.

In de Marokkaanse stad Marrakech vindt morgen en dinsdag de internationale conferentie plaats waarin landen hun politieke engagement bevestigen ten opzichte van het veelbesproken VN-migratiepact. Meer dan honderdvijftig landen zullen vertegenwoordigd zijn. Zowat honderd van die landen, waaronder uiteindelijk dus ook België, sturen een minister of regeringsleider.

23 doelstellingen 

Arbour, die de onderhandelingen leidde over het "Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration" (GCM) gaf tijdens een inleidende toespraak kritiek op de grote hoeveelheid misleidende informatie die volgens haar de wereld in gestuurd is. "Het (pact) creëert geen recht op migreren, het legt geen beperkingen op aan landen, het stelt geen 'soft law' in en het is niet juridisch bindend", verklaarde de VN-vertegenwoordiger. "Dat is niet mijn interpretatie van de tekst. Dat ís de tekst.”

In het migratiepact staan 23 doelstellingen voor een veilig en ordelijk verloop van migratie. Zo beloven landen mensensmokkel tegen te gaan, migranten te voorzien van basisvoorzieningen als eten en onderdak en mee te werken aan de veilige terugkeer naar het land van herkomst.

Gemeenschappelijke belangen

Op vragen over de discussie en de regeringscrisis in België, wilde de Canadese diplomate niet rechtstreeks ingaan. "Ik heb geen commentaar te geven op de manier waarop in een land gedebatteerd wordt over de tekst", zo luidt de korte reactie. "Wat er nu op nationaal niveau gebeurt, na afloop van de (internationale) onderhandelingen waarin de regeringen instemden met de tekst, is een zaak van de nationale regering."

Volgens Arbour moet het VN-akkoord over migratie in de eerste plaats de aanzet vormen voor samenwerking op basis van "gemeenschappelijke belangen". Ze betreurt dan ook dat verschillende landen zich "eenzijdig terugtrekken uit een multilateraal proces over een wereldwijd probleem", zo beklemtoont ze. "Het is in het bijzonder betreurenswaardig als een land zich terugtrekt uit een akkoord waaraan het zelf actief heeft meegewerkt."

Statement

Arbour verwacht in Marrakesh geen felle debatten. “De tekst is al definitief, dus daar zal de komende dagen niet meer over onderhandeld kunnen worden. Het staat landen vrij om nog een keer een statement af te geven over het pact.”

Onder meer Oostenrijk, Australië, Tsjechië, Hongarije en Polen hebben uiteindelijk het pact verworpen. De VS hadden zich al tijdens de onderhandelingsfase teruggetrokken.
150 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor VOS

  Waarom heeft de overheid de tekst van het migratiepact niet in de beide landstalen vertaald, en het in de media gepubliceerd? Iedereen had dan kunnen begrijpen wat er juist in staat. Nu hebben we twee verschillende meningen, voor en tegen. Vele politici hebben dit pact niet gelezen, en volgen hun voorzitters, die het waarschijnlijk in het duister gelezen hebben. Niemand zal verantwoordelijk zijn als dit pact toch bindend zal zijn voor zij die het getekend hebben.

 • LEO DANEELS

  Sylke Buysse, ik heb het gelezen en dit pact deugd niet en ja, af en toe lees ik ook ergens foute informatie maar de meeste argumenten van de tegenstanders zijn wel degelijk terecht en gaan over de inhoud! Die van de voorstanders daarentegen veeleer over het anti N-VA gevoel aanwakkeren, de naam en faam van België, “een woord is een woord”,enz...

 • Rudy De Wever

  15000 per maand om na maanden onderhandelen iet op papier te zetten dat geen waarde heeft, straf.

 • Luc Verbrugghe

  Als er volgens haar zoveel foute informatie wordt verteld rond haar dictatoriale pact , dan is het omdat het onomwonden zo werd opgesteld en het vol zit met hiaten en zijpoortjes , die door de eerste de beste linkse rechter maar al te graag zullen aangewend worden om hun gelijk te halen . Maw het is onduidelijk geschreven en roept duizenden vragen op......

 • Renée Schietekat

  Zoveel foute informatie, de pleisterregering is nog niet warm en de deuren zijn ondertussen al open gezet voor de volgende stroom gelukszoekers. Want ook deze noemt men tegenwoordig asielzoekers. Vroeger was een asielzoekers haast een zeldzaam iets, tegenwoordig stromen ze met de duizenden binnen om te profiteren van de welvaart die wij hebben opgebouwd. En wij Belgen blijven in de kou staan.