VN bieden dna-test aan voor 'baby's van blauwhelmen'

Vredesmilitairen van de Verenigde Naties in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti.
AFP Vredesmilitairen van de Verenigde Naties in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti.
De Verenigde Naties bieden dna-testen aan voor kinderen wiens vader vermoedelijk een VN-blauwhelm is. Dat bericht Time op basis van berichtgeving van persbureau AP. De VN bieden de testen aan om de moeders te helpen met het bewijzen van hun claims en de moeders te voorzien van (financiële) ondersteuning voor hun kinderen.

Vorig jaar is een tiental vaderschapsclaims door de VN ontvangen. Vier van deze claims werden in verband gebracht met vermoedelijk seksueel misbruik van minderjarigen.

De VN bieden de testen bijna tien jaar na een baanbrekend rapport over seksueel misbruik en uitbuiting door blauwhelmen aan. In het rapport werd al gesuggereerd dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gemachtigd moest worden om dna-testen en andere testen om het vaderschap vast te stellen af te nemen. Hierdoor konden de blauwhelmen onder druk gezet worden om hun kind te ondersteunen.

Volgens dat rapport van Zeid Ra'ad al-Hussein, VN-mensenrechtenchef en voormalig blauwhelm, zijn veel kinderen in een hopeloze financiële situatie beland.

Dna-bank

Niemand weet precies hoeveel kinderen de blauwhelmen tijdens de vredesmissies verwekt hebben. De Verenigde Naties hebben voorheen ook met lidstaten samengewerkt om de vaderschapsclaims te behandelen, maar de organisatie is vorig jaar pas begonnen met het aanbieden van een protocol voor het verzamelen van dna en dna-testen.

In een rapport dat deze lente lekte werd gepleit voor een dna-bank voor alle troepen van de VN. Dat zou een waterdichte methode zijn om de claims te kunnen rechtvaardigen of te kunnen ontkrachten, stond in het rapport. In plaats daarvan heeft de VN nu besloten om de deelnemende landen zelf te laten besluiten in hoeverre ze zichzelf inzetten om de vaderschapsclaims te bewijzen of te ontkrachten.

Niet verplicht

De test om het vaderschap te bevestigen werken als volgt: een lidstaat wordt gevraagd of zij zelf de dna-test af kunnen nemen, anders kan de VN de test afnemen. Vader, moeder en kind worden getest en vervolgens worden de resultaten van de test vergeleken. De test is niet verplicht: sinds de VN lidstaten onder druk zijn gaan zetten om in te gaan op openstaande vaderschapsclaims, heeft maar 20 procent van de lidstaten gereageerd.

Medewerking verkrijgen wordt nog lastiger als het om verkrachting gaat. De VN zijn niet gemachtigd om strafrechtelijk onderzoek uit te voeren en kunnen een land niet dwingen om een dna-test uit te voeren. Bijna de helft van de claims die ingediend zijn sinds januari 2010 (14 van de 29) zijn afkomstig van minderjarigen die zeggen dat ze seksueel misbruikt zijn.

De VN houden geen lijst bij van de landen wiens troepen beschuldigd zijn. Volgens Time komt dit omdat de organisatie bang is om lidstaten kwaad te maken - er is namelijk een grote behoefte aan blauwhelmen voor vredesmissies op dit moment.

De test is niet verplicht: sinds de VN lidstaten onder druk is gaan zetten om in te gaan op openstaande vaderschapsclaims, heeft maar 20 procent van de lidstaten gereageerd

Haïti

Volgens het laatste rapport van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, over het bestrijden van seksueel misbruik en uitbuiting binnen de VN is één lidstaat zeer proactief geweest. Het land werd niet genoemd: maar uit een verslag op de radiozender Public Radio International in augustus bleek dat de VN-missie in Haïti zeven vrouwen met hun kinderen naar de hoofdstad Port-au-Prince had gebracht voor dna-testen.

Eerder deze week bleek uit een voorlopig rapport van het Bureau voor Intern Toezicht, een onafhankelijk expertbureau binnen de VN, dat zeker 225 Haïtiaanse vrouwen misbruikt zijn door blauwhelmen. De soldaten dwongen de vrouwen tot seks in ruil voor levensreddende hulpmiddelen zoals voedsel en medicijnen.

Fonds

Volgens een woordvoerder van de VN is het de bedoeling dat de blauwhelmen gedurende hun missie met niemand seks hebben. 'Behalve met elkaar dan, of met mensen waarmee er geen gebrek aan evenwicht ontstaat', zei de woordvoerder tegen Time.

Secretaris-generaal Ki-moon heeft voorgesteld om een VN-fonds voor de kinderen op te starten. In vier gevallen van de openstaande zaken is het vaderschap vastgesteld en in twee gevallen is het uitgesloten, schreef secretaris-generaal Ban in een rapport in februari. 'Toch blijft het lastig, omdat sommige vaders zich niet willen laten testen', aldus de secretaris-generaal.

'Toch blijft het lastig, omdat sommige vaders zich niet willen laten testen'