VN bevestigen bestaan van “Hezbollah-aanvalstunnel” van Libanon naar Israël

De grens tussen Israël en Libanon.
AFP De grens tussen Israël en Libanon.
De VN-missie in Libanon (Unifil) heeft vandaag het bestaan van een tunnel aan de Israëlisch-Libanese grens bevestigd. Dat gebeurde twee dagen nadat het Israëlische leger een operatie lanceerde om naar eigen zeggen "aanvalstunnels" te vernietigen, die de Libanese Hezbollah had gegraven om de grens met Israël te kunnen oversteken. 

De VN-missie deed de aankondiging na een bezoek aan een sector in de buurt van de grensstad Metula, in het noorden van Israël. In het persbericht wordt geen melding gemaakt van de sjiitische Hezbollah. "Na de inspectie van de site, kan Unifil het bestaan van een tunnel in deze zone bevestigen", klinkt het. "Unifil is geëngageerd om met de verschillende partijen de situatie met hoogdringendheid op te volgen. Het is zeer belangrijk om een volledig beeld te hebben van dit gevaarlijk voorval.” Unifil zal de Libanese autoriteiten op de hoogte brengen van haar voorlopige bevindingen, klinkt het nog. 

Israël had dinsdag aangekondigd dat het tunnels van Hezbollaz had ontdekt. Die beweging, die door Iran wordt gesteund, is de gezworen vijand van Israël. Het Israëlische leger startte daarop een operatie om de tunnels te vernielen.

Het leger, dat Unifil had gevraagd om tussen te komen, verklaarde dat een van de tunnels vanuit een woning in het Libanese dorp Kfar Kila vertrok, en over een afstand van 40 meter onder het Israëlisch grondgebied liep. 

Premier Benjamin Netanyahu bracht donderdag met in Israël gevestigde diplomaten een bezoek aan de Libanese grens om er de tunnels te tonen. Hij riep op om sancties uit te vaardigen tegen Hezbollah. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludovic De Beuckeleer

  en aan zulke organisaties geven wij ons geld?

 • Sobek Wessels

  Israel bezet dan ook als sinds 1948 de Pallestijnse staat ! Ik wil eens zien als Morgen de Moslims hier ons land inpalmen en innemen wat wij zouden doen of zeggen ? De Pallestijnen worden zwaar gediscrimineerd door de Joden! Hoeveel Pallestijnen zijn er gedood in heel die 70j denk je ? meer dan een miljoen gedood door de Israeli en 5 miljoen ontheemden naar het buitenland gevlucht ! Ze mogen niet terug keren van de Joden !

 • Rudolf Jacobs

  allee nu wereldwijd een nieuwe wet maken ,het is verboden om tunnels te graven,in belgie zal er wel een regerings crisis over gaan bestaan

 • Sharon Debeul

  De ene sluipt met stealth vliegtuigen in andermans land binnen, de andere met tunnels.

 • Jef Heffens

  Iran is de drijvende kracht hierachter. Of je nu voor of tegen Trump bent, je moet toegeven dat hij met het intrekken van de deal met Iran gelijk had.