VN-baas waarschuwt voor het gebruik van virussen als biologisch wapen

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres
AFP Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft gewaarschuwd dat terroristen kunnen leren van pandemieën zoals de coronacrisis om bioterroristische aanslagen te plegen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"De zwakke punten en slechte voorbereiding die door deze pandemie worden blootgelegd, geven een inzicht in hoe een bioterroristische aanslag er zou kunnen uitzien, en verhogen ook het mogelijke risico daarop", zei hij gisteren tijdens een virtuele bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. "Niet-gouvernementele groepen zouden toegang kunnen krijgen tot stammen van virussen die voor verwoesting zouden kunnen zorgen in gemeenschappen overal ter wereld", zei hij ook.

De angst voor bioterroristen is een van de acht bedreigingen voor de internationale stabiliteit die de secretaris-generaal aanhaalde in het kader van de coronacrisis. Daarbij hoort ook het risico dat terreurgroepen profiteren van de crisis om toe te slaan omdat regeringen zijn afgeleid. Ook wees Guterres op mensenrechtenschendingen die samenhangen met het virus. "We zien stigmatisering en haatzaaierij, net als rechts-extremisten en andere radicale groepen die proberen om van de situatie te profiteren", zei hij.

Guterres riep de leden van de Veiligheidsraad ook op om verenigd te zijn in de strijd tegen het coronavirus en zich solidair te tonen. Hij kreeg daarbij de steun van de leden van de Veiligheidsraad. "Er was een duidelijke vraag naar eenheid in deze zeer uitzonderlijke omstandigheden", zei de Belgische VN-ambassadeur Marc Pecsteen na afloop van bijeenkomst.

Lees ook:

Waarom het niet hoeft te verbazen dat ons land 3 miljoen ‘koffiefilters’ kocht: leverancier zocht mondmaskers zelf op Facebook (+)
34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kristine Delacourt

  Natuurlijk zullen zieke geesten wel eens wat proberen met virussen als biologische wapens. Met corona is dat zeker niet het geval. Corona maakt gewoon gebruik van alle geneugten van het moderne leven om zich lekker te verspreiden: overbevolking, open grenzen, internationaal reizen, en daarbij nog onze zorgeloosheid, gebrek aan voorbereiding en discipline, en het gekibbel tussen beleidsvoerders. Op momenten als dit moet men vooral rationeel blijven, niet speculeren en vals nieuws verspreiden!

 • gianni de moor

  Das wat ik denk van bij het begin van deze uitbraak van het virus,als het zo zou zijn wie zit daarachter .Enbij ons misbruik ze het om er een politiestaat te creëren.

 • Filip Desmedt

  Corona IS een bio wapen dat uitgezet is !! En weer wordt extreem rechts door deze onbekwame Guterres erbij gesleurd ... Wat mij opgevallen is , is dat Amerika héél snel erbij was om te zeggen dat het niet gemanipuleerd virus was , en dat het een natuurlijk virus was dat niet uitgezet was ... Als Amerika zoiets direkt na de vaststelling van het virus de wereld instuurt , dan weet je het wel zeker ... Nee , dit is weldegelijk een geplande uitbraak !!

 • jacqueline bax

  Dat is met corona net zo. Op een gegeven moment worden we weer immuun hiervoor en moeten ze weer wat anders verzinnen. De wereld is gek!

 • Gino Denil

  In ons land hoeven ze die moeite niet te doen. Het geklungel van onze regeringen zorgt daar zelf wel voor.