VN-baas tevreden met heropening communicatie tussen Korea's

Het communicatiekanaal in Panmunjom is opnieuw opengesteld.
AP Het communicatiekanaal in Panmunjom is opnieuw opengesteld.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres juicht de heropening van de rechtstreekse telefoonlijn tussen de twee Korea's toe. Dat heeft een woordvoerder laten weten. "Een dialoog tussen Noord- en Zuid-Korea is altijd een positieve ontwikkeling", luidt het.

Ook de Slovaakse minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Lajcak, de huidige voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, verwelkomt de beslissing van Pyongyang om de zogenaamde "rode telefoon" weer te gebruiken. Na een ontmoeting met de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de VN Ja Song-nam, die er overigens op vraag van die laatste kwam, zei Lajcak blij te zijn met "de bereidheid van Noord-Korea om in dialoog te treden met Zuid-Korea".

Noord-Korea kondigde gisteren aan dat het de telefoonlijn in de grensplaats Panmunjeom, in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, om 7.30 uur Belgische tijd weer in gebruik zou nemen. Pyongyang verbrak het contact via het inter-Koreaanse communicatiekanaal in februari 2016 uit onvrede met de beslissing van Zuid-Korea om de gezamenlijke industriezone Kaesong te sluiten. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kris Delen

    Die werken daarvoor nog met de onveilige Windows XP?

  • Jan Maarten

    Dat wil Trump helemaal niet, die wil domineren over de hele wereld. Maar jammer voor hem willen China en Rusland dat ook.