VN-baas roept wereld op bij te dragen aan heropbouw Irak

Antonio Guterres
Antonio Guterres
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om bij te dragen aan de heropbouw van Irak, na de oorlog tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij deed dat op de laatste dag van de internationale conferentie voor de heropbouw van het land in Koeweit.

"De hele wereld is u schatplichtig voor uw strijd tegen de wereldwijde dreiging van Daesh (het Arabische acroniem voor IS, red.)", verklaarde Guterres. "Het is tijd om onze dankbaarheid en solidariteit uit te drukken tegenover het Iraakse volk", ging hij verder. Later op de dag moet de internationale gemeenschap laten weten hoeveel ze zal bijdragen aan de heropbouw van Irak, waarvan de kosten op 71 miljard euro worden geschat.

Bagdad kondigde in december aan dat IS verslagen was door de Iraakse troepen, met de steun van de internationale coalitie onder leiding van de VS. De terreurgroep veroverde in 2014 grote delen van Irak, en bedreigde daarmee het voortbestaan van het land. De dreiging van IS is dan wel afgewend, de strijd van drie jaar tegen de groep heeft enorm veel schade berokkend.

Guterres riep de internationale gemeenschap op om "de inspanningen van Irak te steunen om weer op te bouwen wat door de oorlog werd vernietigd". Hij verzekerde ook dat de VN "bij elke stap aan zijn zijde zou staan". Hij voegde de daad meteen bij het woord, door de aankondiging van een tweejarig VN-bijstandsprogramma. Dat moet de Iraakse regering helpen bij de sociale aspecten van het wederopbouwplan.

Gastland Koeweit heeft zijn bijdrage alvast bekendgemaakt. Het emiraat zal twee miljard dollar schenken, waaronder één miljard onder de vorm van leningen.
17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • geert vingerhoets

  hij zou misschien eens kunnen gaan horen bij de wapenindustrie die hebben er alvast heel veel geld aan verdient

 • Fredien Vandervekens

  De VN "baas" moet enkel nagaan wie verantwoordelijk was voor het "puin". Daaruit komt dan de "logische" conclusie, wie het "puin" moet ruimen. VN-ers zien snel alles op "wereldse" voet.

 • rudolf jacobs

  paljas zeg die hebben olie das ze hunne plan trekken maar in belgie zitten der hier een paar die die sukkelaars graag hier in huis halen als er wat aan te verdienen valt

 • marcus bastiaensens

  Houdt Decroo binnen of hij schenkt weer geld. Serieus nu... Trump investeert in infrastructuur in de USA, resultaat VN betekent niets want heeft geen geld. Zijn gewoon nutteloze schooiers die op te grote voet leven.

 • Jozef Van Vaerenbergh

  De EU samen met Barak Obama hebben de rebellen bewapend en opgezet tegen het regime Assad. Het democratisch model dat in het Midden-Oosten (onder goedkeurend oog van de VN) werd opgedrongen is gruwelijk mislukt. Honderdduizenden doden en alles in puin. En nu gaan wij opdraaien voor de kosten van de heropbouw. Je moet maar durven.