VN: "Al belangrijke gegevens over gebruik gifgas verzameld"

De VN-experten in chemische wapens in Syrië hebben volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties op hun eerste werkdag al "belangrijke data" over de beschuldigingen van het gebruik van gifgas verzameld. De VN dient ook een 'scherpe' klacht in bij de Syrische regering én de oppositie over de schoten die vandaag afgevuurd werden op het VN-konvooi.

In Moadamiyat al-Chams ten zuidwesten van Damascus hebben de VN-onderzoekers vandaag een reeks belangrijke bloed-, haar- en weefselstalen genomen. "Ze zijn tevreden en zullen hun onderzoek morgen voortzetten", zei VN-woordvoerder Fahan Haq vanavond in New York. Of het team morgen nog naar Moadamiyat al-Chams zal terugkeren, is voorlopig niet bekend. "In elk geval zal een plaats opgezocht worden die verband houdt met de vermoedelijke gifgasaanslagen van 21 augustus", zei Haq.

Het resultaat van het tot twee weken beperkte expertenonderzoek moet van VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon "zo snel mogelijk" doorgespeeld worden. Ban zal dan beslissen onder welke vorm de informatie "gebruikt kan worden".

Sluipschutters
Ban Ki-moon heeft Hoge Commissaris voor Ontwapening Angela Kane ondertussen opgedragen ''een krachtige klacht in te dienen bij de Syrische regering en de bevelhebbers van de strijdkrachten van de oppositie''. Sluipschutters namen het VN-team vanochtend doelbewust onder vuur, in een niemandsland tussen de linies, liet VN-woordvoerder Martin Nesirky eerder op de dag weten.

Niemand raakte gewond, maar wel werd een van de voertuigen van het team getroffen. Dat kon niet verder, zodat het konvooi moest terugkeren voor een nieuwe auto. Uiteindelijk bereikten de onderzoekers alsnog de westelijke voorstad Moadamiyeh, die in handen van de rebellen is.

Beschuldigingen
De Syrische regering en de opstandelingen beschuldigen om het hardst elkaar van de aanval op de VN-onderzoekers. Volgens wijkbestuurder Wassim al-Ahmad zijn strijders van de Volkscomités de daders. Die regeringsgezinde milities zouden de inspecteurs willen beletten poolshoogte te nemen in Moadamiyeh.

De Syrische Nationale Coalitie deelt die lezing. Het VN-konvooi werd volgens het belangrijkste oppositieverbond van Syrië beschoten ter hoogte van de laatste wachtpost van het regeringsleger. Het bewind van president Bashar al-Assad zou ''het VN-team willen intimideren en willen voorkomen dat het de waarheid ontdekt over Assads chemische aanval op burgers''.

De Syrische regering beweert op haar beurt dat de karavaan onderzoekers op vijandelijk terrein schoten kogels incasseerde. Zo lang de kolonne op door regeringstroepen gecontroleerd terrein was werden de inspecteurs beschermd door het leger, zegt Damascus.

Rusland twijfelt
Rusland blijft er trouwens over twijfelen dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad gifgas heeft gebruikt. Dat zei de Russische staatsleider Vladimir Poetin in een gesprek met de Britse premier David Cameron, aldus Downing Street in Londen.

"President Poetin zei dat hij geen bewijzen heeft dat een aanval met chemische wapens heeft plaatsgevonden en wie er voor verantwoordelijk is", zei een woordvoerder van Downing Street na het telefoongesprek tussen beide staatsmannen.

Cameron maakte tijdens het telefoongesprek met Poetin duidelijk dat er voor hem weinig twijfel over bestaat dat de gifgasaanvallen werden gepleegd door de troepen van Assad. Er zijn geen aanwijzingen dat de oppositie tot een dergelijke aanval in staat is. Het regime van zijn kant heeft in de periode voor en na de berichten over slachtoffers van gifgas massale aanvallen uitgevoerd in de betrokken gebieden.