Vluchtelingenkamp in Duinkerke volledig ondergelopen

Het vluchtelingenkamp van het Franse Duinkerke is door de hevige regenval van de afgelopen dagen helemaal ondergelopen en meerdere tenten zijn volledig vernield. Dat meldt Dirk Vandervelden, die de vrijwilligers die in het kamp aan de slag zijn vertegenwoordigt. "Het is een kwestie van dagen voor hier de eerste slachtoffers zullen vallen. Mensen dreigen onderkoeld te geraken of een longontsteking op te lopen", zegt hij.

Daarnaast vrezen de medische hulpverleners voor allerhande epidemieën. Nu al vormen schurft en luizen een groot probleem.

Volgens Vandervelden worden bepaalde vormen van materiële hulp door agenten aan de ingang tegengehouden. "Zo mogen nieuwe tenten bijvoorbeeld het terrein niet op, ook al is daar een acute nood aan. Pas maandag zouden er nieuwe spullen het terrein op mogen. Waarom dan wel en nu niet, daar hebben de vrijwilligers het raden naar."

De vrijwilligers vinden bovendien dat de internationale hulporganisaties in "deze crisis vooral uitblinken in hun afwezigheid, en hun logge structuur verhindert hen om kordaat en daadkrachtig op te treden". "Médicins Sans Frontières heeft eerder deze week al laten weten om met of zonder toestemming van de Franse overheid een nieuw tentenkamp op te zetten, maar de bouw daarvan duurt vier weken. Er zijn echter meer dan 2.500 mensen die nú nood hebben aan de meest elementaire hulp", zegt Vandervelden.

Hij wijst er ook op dat veel vluchtelingen wachten om de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk en vaak het slachtoffer zijn van mensensmokkelaars. De vrijwilligers vragen aan de hulporganisaties om ook daarrond hun verantwoordelijkheid te nemen en de nodige acties onmiddellijk uit te werken en uit te voeren.

GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY