Zeker 100 migranten, onder wie 20 kinderen, verdronken na schipbreuk voor kust van Libië

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Meer dan honderd migranten, onder wie ten minste twintig kinderen, zijn begin deze maand verdronken door een schipbreuk voor de kust van Libië. Dat heeft de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen maandag bekendgemaakt, zich beroepend op informatie van opvarenden die de ramp konden navertellen.

De 276 overlevenden werden op 2 september door de Libische kustwacht gered en teruggebracht naar het land in burgeroorlog. Ze zouden vertrokken zijn op 1 september in Libië in twee rubberbootjes met elk zeker 160 mensen aan boord, zegt Artsen zonder Grenzen. Een van de bootjes liep motorpech op. Het andere, met 165 volwassenen en 20 kinderen aan boord, raakte lek. Slechts enkele opvarenden hadden reddingsvesten. Reddingsschepen arriveerden pas toen die boot al was gezonken.

De Libische kustwacht heeft de overlevenden naar de havenstad al-Khums gebracht. Er konden pas enkele lichamen worden geborgen. De slachtoffers waren afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, waaronder Soedan, Mali en Nigeria.

Het is niet voor het eerst dat hulporganisaties kritiek hebben op het terugbrengen van personen naar Libië, in het bijzonder sinds het conflict daar weer oplaait. Sinds de val van de Libische dictator Moammar Kadhafi in 2011 strijden rivaliserende groepen er voor de macht. De invloed van de internationaal erkende regering reikt weinig verder dan Tripoli. Libië is het belangrijkste transitland voor personen die vanuit Afrika naar Europa willen migreren.

De oversteek van de Middellandse Zee is inmiddels aanzienlijk gevaarlijker geworden volgens de Internationale Migratieorganisatie. Dit jaar zijn al 1.560 personen om het leven gekomen of vermist geraakt op de zeeroute tussen Libië en Italië. 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique castelein

  ginder blijven dan zullen ze niet verdrinken

 • Jeroen De graaf

  Ze zijn zelf aan boord gestapt en hebben niet voor het inschepen met AzG gebeld. Erg dat het gebeurd maar eigen schuld en die van azg

 • Daniel Mignolet

  En dan? Eigen keuze en verantwoordelijkheid.

 • JEF JOOSSENS

  Wat ik niet begrijp is dat als er een boot vluchtelingen zinkt dat dan altijd zo een groot aantal kinderen sterft ( volgens de NGO´s ) maar de boten die het wel halen zitten dan enkel mannen op. Raar toch?

 • Jan Lemmens

  Leren ze daar dan niks bij. Waarom worden ze via de lokale media niet geïnformeerd wie recht op asiel heeft en wie niet en hoe gevaarlijk die reis is. EU wordt eens wakker.