Waarom dit nog maar het begin is

AFP
De schier eindeloze vluchtelingenstroom richting Europa is nog maar het begin. Ruim zestig miljoen mensen zijn op de vlucht maar de situatie wordt nog veel dramatischer volgens de gezaghebbende krant The New York Times. Ook de Amerikanen kijken met argusogen naar Europa.

Dit jaar zullen naar schatting één miljoen asielzoekers Europa bereiken. Met tienduizenden per dag steken ze de grenzen over terwijl ze kinderen in buggy's en bejaarden in rolstoelen voortduwen. Ze komen naar hier op zoek naar een beter leven met hun weinige spaargeld in hun sokken. Ongezien sinds de tweede wereldoorlog. In vele opzichten is dit het begin van een nieuw tijdperk.

Falende staten
Zestig miljoen mensen varen, sporen, vliegen en stappen naar andere oorden. Ze komen niet enkel vanuit Syrië maar ook uit Afghanistan, Irak, Gaza en een twaalftal Afrikaanse landen. Ze zijn de officieuze ambassadeurs van falende staten, oneindige oorlogen en oplaaiende conflicten.  

Frappant
Het meest frappante aan de huidige asielcrisis is hoeveel groter ze nog zal worden. "Europa moet er rekening mee houden dat de vluchtelingenstroom nog jaren gaat aanhouden. "We spreken over miljoenen potentiële vluchtelingen, geen duizenden", tweette Donald Tusk, de president van de Europese Raad.

Machtsvacuüm
Terwijl de macht van autoritaire regimes verder afbrokkelt, proberen terreurorganisaties zoals IS en Boko Haram dat machtsvacuüm op te vullen en spreiden daarbij een ongeziene barbarij ten aanzien van minderheden tentoon.

Wat als
Vele vragen dringen zich op. Wat indien IS niet wordt teruggedreven maar gebied na gebied blijft veroveren? Wat indien de taliban in Afghanistan terreinwinst boekt zodat nog meer mensen op de vlucht slaan? The New York Times heeft opgelijst wat de gevolgen kunnen zijn:

• Een kwart van de Afghaanse bevolking op een totaal van 32 miljoen heeft aangegeven te willen vertrekken. Dat bleek uit een studie van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Meer dan 100.000 Afghanen komen dit jaar al naar Europa.

• In Syrië zijn acht miljoen mensen bijkomend dakloos geworden.

• Vier miljoen Syriërs zitten reeds in Libanon, Turkije en Libanon om van daar verder te reizen.

• Vijf miljoen Egyptische Kopten, de laatste overgebleven grote groep christenen in de regio, zijn bezorgd over hun veiligheid en richten hun blik op Europa.

• Oeroude etnische minderheden zoals de yezidi in Irak zijn al verdreven. Hetzelfde geldt voor andere kleine christelijke gemeenschappen.

• De inwoners van Jemen aarzelen op dit moment nog om hun vaderland in groten getale te verlaten. De genadeloze bombardementen van de Saoedi's voorspellen echter niet veel goeds.

• De bevolking van Eritrea, ook wel het Noord-Korea van Afrika genoemd, ontvlucht massaal het land dat 25 miljoen inwoners telt en gebukt gaat onder een meedogenloze dictatuur. Dagdromen moeten de mensen maar in het buitenland doen, vindt de dictator. En dat doen ze dan ook massaal.

• Naar schatting veertig procent van de 160 miljoen Nigerianen wil zijn biezen pakken indien de mogelijkheid zich voordoet. Dat zijn nog eens meer dan zestig miljoen eventuele vluchtelingen erbij. 2015 leert hen bovendien dat het mogelijk is.

• Ook klimaatverandering en stijgende zeeniveaus zullen in de toekomst vele mensen op de vlucht doen slaan.

Verleden
Europa is in het verleden al meermaals geconfronteerd geweest met massale volksverhuizingen. Denken we maar aan de 700.000 vluchtelingen na het uiteenvallen van Joegoslavië in 1993 en de meer dan een miljoen migranten na de val van de Muur en het IJzeren Gordijn in 1989. Nieuw is echter de gigantische schaal en de enorme aantallen op weg naar Europa op een extreem korte periode.

In beweging
The New York Times vat het als volgt samen: "Het hele Noorden moet zich erop voorbereiden dat het hele Zuiden in beweging is. Dat is niet alleen een probleem voor Europa maar voor de hele wereld."

Photo News
EPA
AFP
Photo News
Photo News
EPA
AP
EPA
AFP
AFP
AFP
EPA
EPA
AP